Regisseur Altman in theater Old Vic

Hollywood-regisseur Robert Altman (80) maakt in februari zijn debuut als toneelregisseur bij het Old Vic-theater in Londen. Hij is door artistiek leider Kevin Spacey uitgenodigd voor de regie van Resurrection Blues van Arthur Miller, het stuk dat Miller aan het herschrijven was toen hij eerder dit jaar overleed.

Vlak voordat de schrijver stierf, heeft hij nog met Altman, die een week na de première zijn 81ste verjaardag hoopt te vieren, plannen gemaakt voor een eventuele Londense toneelversie van het stuk.

Altman is vooral bekend als maker van hooggeprezen ensemblefilms als M*A*S*H, Short Cuts en Gosford Park, die hem de reputatie van een acteursregisseur opleverden. Met zijn overkomst naar Londen treedt hij in de voetsporen van een groot aantal Hollywood-acteurs voor wie een rol in een Londense toneelvoorstelling het hoogste is dat ze in hun vak kunnen bereiken.

Spacey presenteert Altman als een van de hoogtepunten in zijn tweede jaar als artistiek leider van het legendarische Old Vic-theater. Een jaar geleden begon de acteur zijn nieuwe carrière met de regie van een Engelse versie van Cloaca van de Nederlandse schrijfster Maria Goos, die hem veel kritiek opleverde. Ook met de andere producties in zijn eerste Old Vic-seizoen heeft hij het pleit in Londen nog niet voorgoed gewonnen.

Vanaf volgende week neemt Spacey opnieuw een nieuw risico, door zelf de hoofdrol te spelen in Richard II van Shakespeare – zijn eerste Shakespeare-rol als Amerikaan op het Engelse toneel. Hij heeft beloofd zijn Amerikaanse tongval zo goed mogelijk te vervangen door ,,wat ze BBC-Engels noemen''. Maar dat er af en toe iets Amerikaans doorheen zal schemeren, lijkt hem onvermijdelijk. In elk geval is het Britse publiek nieuwsgierig; de kassa-omzet staat nu al op 500.000 pond (740.000 euro).