Public Enemy featuring Paris

Het licht van de schijnwerpers is al lang gedoofd, maar de rebelse hiphopgroep Public Enemy is in de luwte gewoon verder gegaan met het maken van harde, maatschappijkritische muziek. Voor dit album werkten ze met collega-veteraan Paris die op het hoesje van zijn meest recente soloalbum een vliegtuig op het Witte Huis liet afstormen. Met de kritische houding van Paris zit het dus wel goed, en dat geldt ook voor de andere gasten die op diverse nummers voorbijkomen, MC Ren van NWA en het gebalde-vuistenduo dead prez. Natuurlijk is het vooral `The son of a Bush' die het op deze cd moet ontgelden. Paris brengt de gerafelde funkbassen in, en Public Enemy-voorman Chuck D zijn inmiddels iets afgematte autoritaire rapstem die klinkt als die van een sergeant in het leger die zijn rekruten afblaft. Papa is niet verdrietig, papa is nog steeds kwaad.

Rebirth of a Nation

(Guerrilla Funk)***

    • Saul van Stapele