Pssst-roepers

Wat bezielt de pssst-roepers (`pssst, schatje wat zie jij er heerlijk uit')? Sandra Kaas (16) wil weten of deze methode ooit succes heeft en gaat het gesprek aan

Ik was nog geen elf jaar toen ik voor het eerst alleen mocht winkelen. Vol trots liep ik met vijf losse guldens in mijn vuist geklemd door de Kalverstraat. En net toen ik klaar was om met trotse stappen voor het eerst ALLEEN de Hema in te stappen, hoor ik achter me `Ej psst psst, meisje, wat zie jij er heerlijk uit.' Ik werd knalrood, dacht meteen dat hij me wilde verkrachten, draaide me om en rende tot mijn benen me niet meer konden dragen.

`Psst lekker ding psst psst waar ga je waar ga je psst psst ej psst mag ik met je mee schatje...'

Waarom pssst-en deze mannen zo? Denken ze alleen maar dat dit werkt of hebben ze echt al vele meisjes op deze manier aan de haak geslagen? Dat zal toch niet, elke vrouw vindt het toch vervelend zo lastig gevallen te worden?

Om een antwoord op mijn vragen te krijgen, besluit ik – volkomen tegen mijn principes in – dit soort figuren een keer niet te negeren. Lopend in het Vondelpark voel ik veel ogen in mijn rug branden. Met gespitste oren hoop ik een pssst-geval op te merken...

,,Pssst psst!'', hoor ik vanaf een bankje. Acht jongensogen kijken mijn richting op. Ik stap op ze af en het viertal (ik schat ze rond de achttien en niet bepaald knap...) wordt opeens helemaal gek en kijkt me verbaasd en lachend aan. ,,Pssst-en jullie wel vaker?'', vraag ik aan de jonge mannen die inmiddels allemaal zijn opgestaan. ,,Ja, maar er heeft nog nooit iemand gereageerd!'', zegt er één. Iets zinnigers dan dit kwam niet meer uit ze, dus ben ik maar weggegaan. Deze jongens gingen er duidelijk niet van uit iets te bereiken. Ze wilden waarschijnlijk gewoon weten of er op een dag wel iemand op in zou gaan. Nou, ik hoop dat ze de dag van hun leven hebben gehad.

Mijn volgende interview is met een jongen waarvan ik weet dat hij een pssst-roeper is, ik bel hem op. Mr. Pssst komt vriendelijk en beleefd over. ,,Hoe reageren de meeste vrouwen als je ze zo benadert?'', vraag ik hem. ,,Nou om eerlijk te zijn gaat zeker wel vijfenzeventig procent er niet op in. Maar er zijn ook wel meisjes die naar je gaan lachen.'',,En als ze naar je lachen zit het goed?'', vraag ik nieuwsgierig. ,,Ja'', antwoordt Mr. Pssst trots. ,,Er was laatst een meisje dat ging lachen na mijn ge-pssst en toen vroeg ik haar of ze me uitlachte of zo. Als antwoord giechelde ze een beetje en toen raakten we aan de praat. Ik vroeg hoe ze heette, waar ze vandaan kwam en of we misschien de volgende dag samen konden gaan zwemmen. En daar stemde ze mee in.''

Ik sta met open mond te luisteren. Deze manier van versieren kan dus gewoon succes opleveren. Dit verklaart waarom het nog steeds zoveel voorkomt.

,,Ej, pssst meisje, meisje'', hoor ik achter me. Ik haal diep adem en draai me om. Voor me staan twee Surinaamse jongens. Ik schat dat ze tegen de dertig zijn. ,,Mag ik wat vragen?'', roep ik terwijl hij naar me toe loopt. ,,Begint een gesprek met een vreemde voor jou altijd met pssst, pssst?'' Nadat ze elkaar een moment verbaasd aankijken, reageert zijn vriend. ,,We maken altijd contact zo'', zegt hij. ,,En iedereen gaat daar altijd op in?'' vraag ik. ,,We worden vaak genegeerd.'' ,,Wat is vaak?'', vraag ik. ,,Zeker tachtig procent negeert ons.'' Het is even stil. Plots krijg ik de vraag ,,Heb je een vriend?'' naar mijn hoofd geslingerd. ,,Ja, ik heb een vriend'', zeg ik in de hoop van ze af te komen omdat ik me ongemakkelijk begin te voelen. ,,Ik heb een vrouw en een kindje.'' Hij laat een foto van een klein donker jongetje zien die op de achtergrond van zijn mobiele telefoon staat. Ik weet niet wat ik hoor. Als ik hem vraag waarom hij dan wel `pssst' naar meisjes en vrouwen roept, zegt hij: ,,Gewoon, om te babbelen.'' Ik smelt ter plekke. Dat pssst-roepen blijkt toch nog een stuk onschuldiger dan ik dacht.

    • Sandra Kaas