Overwinning voor ABN Amro lijkt nabij

ABN Amro lijkt toch controle te krijgen over de Italiaanse bank Antonveneta. Banca Popolare Italiana (BPI), ABN Amro's grote rivaal in de overnamestrijd, zei gisteren te overwegen haar belang van bijna 30 procent in Antonveneta te verkopen aan de Nederlanders.

,,Het bestuur van Banca Popolare Italiana heeft een voorstel bekeken om het belang te verkopen aan ABN Amro. Het bestuur heeft besloten snel weer bijeen te komen en om de contacten met ABN Amro te versterken'', zei de bank vannacht in een verklaring. De bank stelde wel dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Als ABN Amro het belang koopt heeft het zo'n 60 procent van Antonveneta, de negende bank van Italië, in handen. Het zou het einde betekenen van de overnamestrijd die eind maart begon en geeft de Nederlandse bank de zo begeerde positie op de Italiaanse markt. Met een overname zou Antonveneta de eerste Italiaanse bank zijn die in handen komt van een buitenlandse instelling. Een overwinning van ABN Amro is tegelijkertijd een nederlaag voor Antonio Fazio. De president van de centrale bank staat onder grote druk om af te treden omdat hij BPI zou hebben bevooroordeeld om zo te voorkomen dat een Italiaanse bank in buitenlandse handen valt.

Verkoop van de aandelen moet nog wel worden goedgekeurd door de Italiaanse justitie. Deze zomer nam justitie het belang van BPI in Antonveneta in beslag omdat de bank bij het verwerven van aandelen de regels had overtreden. (Reuters)