Onveilig vrijen gebeurt niet alleen in homoland

Maarten Huygen als `De Reizende commentator in Amsterdam' (Opinie & Debat, 3 september) begon veelbelovend: hij heeft homovrienden en gaat zelfs mee naar expliciete homo-ontmoetingsplaatsen. Maar in zijn laatste twee alinea's komt de moraliserende heteroman toch weer om de hoek kijken: nu de homomannen mogen trouwen, dus niet meer `eenzaam en wanhopig' hoeven te zijn, zouden ze niet meer zes, zeven keer per half jaar moeten vreemdgaan en zichzelf leren beheersen. Trouw een vent en blijf hem trouw, is de leus.

Iedereen kan op de Wallen dagelijks vaststellen dat heteromannen nog steeds vreemdgaan, terwijl ze al heel lang mogen trouwen. Zelfs heterovrouwen gaan vreemd, het schijnt met name in vinexwijken vanaf half twee 's middags schering en inslag te zijn. Zijn deze `broodjeshalers' eenzaam en wanhopig? En waar komen die getallen 6 en 7 vandaan? En moeten de hetero's zich dan niet beheersen? Vraag de hoeren eens hoe vaak mannen het liefst zonder condoom willen.

Natuurlijk heeft Huygen gelijk als hij met informatie van de GGD vaststelt dat veelvuldig onveilig wordt gevreeën in homoland. Dat kun je in elke darkroom horen zeggen en op elke homochatbox lezen, dus zal men het ook wel doen.

Het gaat er niet om dat homomannen (en alle andere mensen) trouwen en trouw zijn, maar dat ze veilig vrijen als ze dat niet steeds met dezelfde partner doen. Dat heeft met gezond verstand te maken. De moraal kan achterwege blijven.

    • Marcel van Kampenhout Amsterdam