Nu ga ik het doen ook!

Marinella Kant (38) uit Den Haag, zoekt een baan als leerkracht

,,In het telefoonboek heb ik alle basisscholen in Den Haag en omgeving opgezocht. Ruim honderd heb ik er nu al gemaild of gebeld. Daarnaast heb ik mij als leerkracht aangeboden op een vacaturesite op internet.

,,Ik heb een aantal jaren binnen Personeel en Arbeid gewerkt, totdat eind 2002 mijn toenmalige baan kwam te vervallen. Ik ben gaan snuffelen en dacht op een gegeven moment aan het onderwijs. Bij twee basisscholen mocht ik meelopen om te kijken hoe het er in de praktijk aan toegaat. Na twee jaar verkorte opleiding aan de pabo ben ik nu net afgestudeerd. Inmiddels sta ik op ongeveer tien invallijsten. Vanuit een aanstelling als invalkracht wil ik graag een vaste betrekking krijgen.

,,Ik merk dat er heel veel reacties zijn op vacatures. Het is jammer dat ik te weinig voor gesprekken word uitgenodigd. Ik ben door mijn werkervaring bekend met de P&O-kant en denk bovendien dat ik in een gesprek duidelijk kan uitleggen waarom ik geschikt ben voor een baan in het onderwijs. Mijn grootste probleem is een gebrek aan ervaring. Verder zou het kunnen dat potentiële werkgevers het eng vinden dat ik een hoge opleiding heb en leidinggevende ervaring in het bedrijfsleven, al wordt dat nooit uitgesproken.

,,Mijn leeftijd en werkervaring zijn denk ik mijn sterke kant. Ik heb weinig begeleiding nodig. En ik ben goed met computers. Er is steeds meer gedigitaliseerd en oudere leerkrachten hebben daar soms moeite mee.

,,Als de invalbeurten uitblijven, probeer ik nog een stage te lopen om ervaring op te doen. Ik heb altijd gezegd: als het niet lukt, kan ik nog terug naar P&O. Maar ik heb hier nu aan geroken, nu ga ik het doen ook.''

Twee dagen na het interview kreeg Marinella Kant te horen dat zij voor langere tijd kon invallen in groep drie van een basisschool in Voorburg.

    • Mees van der Made