NS zet in de nacht minder treinen in

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan volgend jaar snijden in de nachtelijke dienstregeling als gevolg van onderhoudswerk aan het spoor. Acht diensten verdwijnen geheel of gedeeltelijk, bij 49 routes verandert de vertrektijd. Het is de bedoeling op doordeweekse avonden diensten te schrappen. Welke dat zijn, wil de NS nog niet zeggen, maar wel dat dit routes in het hele land zijn. ,,Als op dit moment aan het spoor wordt gewerkt, gebeurt dat overdag tussen het treinverkeer door'', zegt een NS-woordvoerder. ,,Dat is gevaarlijk.''

Op trajecten met een dubbel spoor gaat de NS nu in de late avond één spoor sluiten voor onderhoud. Het treinverkeer kan dan toch doorgaan en er is ruim vijf uur de tijd om rustig te kunnen doorwerken.

Als een traject geen dubbel spoor heeft, kan het zijn dat de laatste trein vervalt om spoorbeheerder Prorail meer tijd te gunnen het werk af te krijgen. Door de werkzaamheden op deze manier te plannen, kunnen vertragingen van enkele minuten ontstaan. Ook verschuiven sommige vertrektijden in de avonduren 10 tot 20 minuten, aldus de NS.

De reizigersvereniging Rover is `niet blij' dat diensten verdwijnen. ,,Maar het is beter dan onderhoud overdag. 's Nachts reizen er minder mensen'', aldus Spithorst van Rover. ,,We hopen dat Prorail op zoek gaat naar modernere methoden om onderhoud te plegen, zodat ze sneller klaar zijn met hun werk'', aldus Spithorst. Rover wil dat de diensten die nu verdwijnen op den duur weer gaan rijden.