Nino Galissa:

Vederlicht en vredig, zo klinkt de zeer dansante muziek van zanger Nino Galissa. Hij is afkomstig uit Guinee-Bissau, een kleine ex-Portugese kolonie in West-Afrika. Dat is te merken aan de taal; de ene helft van de liedjes wordt gezongen in het criolo, een lokale verbastering van het Portugees, de andere in het Mandinga dat men ook spreekt in de buurlanden Guinee en Senegal. De relatie met dat laatste land blijkt ook het feit dat Galissa's fraseringen soms iets weg hebben van die van Youssou N'Dour.

Galissa's smaak gaat verder dan Afrika puur; in het met blazers geladen `Kaku' gaat hij op de reggae-toer en in `N'kano' zit een sterke latin-invloed. Dat er op deze cd ook een loflied staat op Barcelona, waar deze cd werd opgenomen, is passend, omdat deze stad voor de Afrikaans/Europese smeltkroes (`mestizo')-muziek steeds belangrijker wordt. Galissa hoort daar helemaal thuis, dus binnenkort volgt zijn vierde cd.

Mindjer

Ventilador CDA039

Distr. lc music****

    • Frans van Leeuwen