Net afgestudeerd

Emiel van Rijsewijk (21) uit Helvoirt, net afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

,,Ik ben op zoek naar een baan als gymleraar op een middelbare school. In juli ben ik afgestudeerd aan de ALO in Tilburg. Het lijkt me leuk om jongeren te leren sporten, bewegen is belangrijk. Zelf ben ik redelijk sportief. Ik speel voetbal en heb aan tennis, volleybal, badminton en zaalvoetbal gedaan. Ook heb ik gezwommen. Op de middelbare school ging ik altijd graag naar de gymles. Zelf geef ik het liefst turnles.

,,Sinds mijn afstuderen zoek ik actief naar een baan. Ik bekijk de personeelsadvertenties in het Brabants Dagblad en in De Telegraaf. Die kranten hebben we thuis, ik woon nog bij mijn ouders, in Helvoirt. Via internet bezoek ik gespecialiseerde vacaturebanken, zoals op gymleraren.nl en omo.nl, een overkoe-pelende site van veel scholen.

,,Ik heb twee sollicitatiebrieven verstuurd. Op één kreeg ik een afwijzing, de sluitingsdatum voor sollicitaties zou al zijn verstreken. De andere brief leverde een gesprek op bij een lyceum in Den Bosch. Maar daar werd ik afgewezen wegens gebrek aan ervaring.

,,Ik ben niet echt op zoek naar een baan in een fitnesscentrum. Daar doe je toch vaak dezelfde oefening. Ik verwacht dat dit op scholen anders is. Maar de sport staat voorop. Op het moment werk ik fulltime als meteropnemer bij energiebedrijf Essent. Dat deed ik al vier jaar als bijbaan, maar sinds mijn afstuderen moet ik er mijn inkomen mee verdienen. Bij mijn opleiding is mij verteld wat een beginnende gymleraar ongeveer verdient. Bij voltijd is dat 1.250 euro netto per maand, geloof ik. Dat lijkt me redelijk voor een beginnend gymleraar.

,,Ik heb al een aanbieding gehad van een school in Eindhoven om een maand voor iemand in te vallen, maar dat vind ik te kort. Voor een halfjaar zou ik het wel doen. Ik geef mezelf ook een halfjaar om een vaste plek te vinden.''

    • Mark Schenkel