Nederland bestelt meer griepmedicijnen

Het Nederlands Vaccin Instituut heeft gisteren de contracten getekend voor de levering van bijna vijf miljoen stuks antivirale middelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dat bekendgemaakt.

De medicijnen moeten een eventuele uitbraak van een grieppandemie bestrijden. Volgens het ministerie wordt ongeveer de helft van de vijf miljoen medicijnen dit jaar nog geleverd.

Nederland wil in totaal vijf miljoen kuren op voorraad hebben voor als er een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, uitbreekt. Nederland beschikt op het moment over 220.000 kuren. De laatste grieppandemie trof Nederland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ook andere landen waren toen de klos. In totaal kwamen toen tientallen miljoenen burgers binnen korte tijd om het leven. Volgens deskundigen wordt de kans op een nieuwe pandemie steeds groter.

Het ministerie van Volksgezondheid is in Nederland verantwoordelijk voor de voorbereiding op een grieppandemie. Deze voorbereiding bestaat onder meer uit het opstellen van draaiboeken, zorgen dat er op tijd voldoende vaccins beschikbaar zijn en het aanleggen van een noodvoorraad antivirale middelen. Het beste medicijn tegen een griepepidemie is een vaccin. Dit vaccin kan pas worden gemaakt als bekend is om welk virus het precies gaat. Het Nederlands Vaccin Instituut onderhandelt met medicijnfabrikanten over garanties dat ze Nederland zo snel mogelijk van vaccins voorzien als de griepuitbraak eenmaal uit zou breken.

Een andere behandeling is die met antivirale middelen. De overheid geeft ze tijdens een pandemie alleen aan mensen met griepverschijnselen. Ze worden dan minder besmettelijk voor hun omgeving. ,,Naast deze aanpak via medicijnen en vaccins zullen aanvullende maatregelen bij massale besmetting nodig zijn zoals het sluiten van scholen en het beperken van grootschalige evenementen'', aldus het ministerie in een persbericht.

De vijf miljoen kuren die vrijdag zijn aangeschaft betreffen de middelen Tamiflu en Relenza. Ze komen respectievelijk van de geneesmiddelenfabrikanten Roche en GlaxoSmtihKline.