Nazaat Renoir beschuldigd van zwendel

De achterkleinzoon van Pierre-Auguste Renoir is voor een Amerikaanse rechtbank beschuldigd van een grote kunstzwendel met reproducties van de Franse kunstenaar.

De wettige erfgenamen van Renoir, de nazaten van diens assistent Richard Guino, hebben in Phoenix (Arizona) een zaak aangespannen tegen de achterkleinzoon, Jean-Emmanuel Renoir, en de twee regionale galeriehouders Tracy Penwell en Dror Darel, omdat zij duizenden Renoir-beelden, Renoir-tandenborstelhouders en Renoir-kandelaren wilden maken zonder toestemming van de beeldrechtbezitters. Met de handel zou 800 miljoen euro gemoeid zijn. De achterkleinzoon zou tien procent van de opbrengsten krijgen, in ruil voor gebruik van zijn naam en voor zijn handtekening onder certificaten van echtheid.

De achterkleinzoon verkocht in 2003 voor 8 ton enkele beelden en mallen met hun beeldrecht aan het bedrijf House of Renoir, om te dienen als basis voor een Renoir-lijn. Het gaat vooral om honderdduizenden reproducties in brons uit de originele mallen van het grote beeld La Grande Venus Victrix, de buste Madame Renoir, het beeld Maternité, en een buste van Paris. Een fabriek in Arizona had ze al in productie genomen. Het House of Renoir had ook grootse plannen met huisdierwaren, kantoorbenodigdheden, juwelen, geurtjes, enzovoort.

Enkele jaren geleden hebben zowel een Franse als een Californische rechter in soortgelijke zaken geoordeeld dat het Renoir-beeldrecht bij de nazaten van Guino ligt, en niet bij de jonge Renoir. Bij die laatste zaak werd Renoir junior veroordeeld tot het betalen van 4 ton, wat hij nooit gedaan heeft.

Afgezien van het schenden van het beeldrecht zou het House of Renoir überhaupt een zwendelachtige onderneming zijn. Kopers van de reproducties zouden niet te horen krijgen dat de beelden niet origineel waren, of dat ze niet bepaald zeldzaam waren, en zouden er te veel voor betalen. Verder zouden de voeten waar de beelden op staan niet van marmer maar van gemarmerd multiplex zijn. In de aanklacht staat verder dat werknemers een origineel beeld van Renoir tegen de muur hebben geslagen, waardoor een hand afbrak.

Pierre-Auguste Renoir (1849-1919) is vooral beroemd door zijn impressionistische schilderijen. Op het eind van zijn leven, toen hij door reumatiek aan de rolstoel was gekluisterd, begon hij met het maken van beelden. Met de hulp van zijn assistenten Richard Guino en Louis Morel maakte hij van 1914 tot zijn dood vijfendertig beelden. De achterkleinzoon die nu terecht staat is een zoon van Louise, de dochter van Renoirs jongste zoon Coco, die hij veel geportretteerd heeft.