Modern lesgeven

Maarten Groeneveld (46) algemeen directeur bij de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs in Spijkenisse

,,Op maandag plaatsten wij de vacature voor een nieuwe leerkracht op een vacaturesite. Heel snel hadden wij al 38 reacties van over het algemeen jonge leerkrachten binnen. Vrijdag kon de advertentie er al weer af. Twee jaar geleden was het een probleem geweest om binnen een maand een geschikte kandidaat te vinden.

,,De vacature is voor een leerkracht van groep vier bij basisschool het Anker. Wij zoeken uiteraard iemand die de pabo heeft gedaan. Van een kandidaat wordt een `adaptieve manier van lesgeven' verwacht. Kinderen verschillen van elkaar. Daar moet je als leerkracht op in kunnen spelen. Een leerkracht moet ook in een team kunnen functioneren. Hij of zij krijgt te maken met leraren, kinderen, ouders, maar ook bijvoorbeeld met medewerkers van de Jeugdzorg.

,,Onze vereniging van basisscholen heeft een christelijke achtergrond. Een sollicitant dient de christelijke identiteit te onderschrijven en deze ook vorm te kunnen geven met kinderen. In dat opzicht hebben wij een gesloten toelatingsbeleid.

,,Voor leraren bestaat een opzegtermijn van één maand. Om bij vertrek van een leerkracht de continuïteit van het onderwijs niet in gevaar te brengen, willen wij snel een nieuwe leerkracht kunnen benoemen. Het internet is daarbij een geschikt wervingsmedium. Omdat de drempel om te reageren via internet laag is komen er echter ook reacties van minder geschikte kandidaten binnen.

,,Wij onderhouden goede contacten met de pabo InHolland in Rotterdam. Veel van hun studenten zijn, na een stage, nu binnen de VCPO werkzaam. Zij worden zo bekend met de organisatie en de organisatie met hen. Hoewel er zo een netwerk is ontstaan, betekent dat niet dat bij een vacature kandidaten van buitenaf geen kans maken. Kwaliteit staat bij ons voorop.''

    • Mees van der Made