Meestal in deeltijd

Een hbo-opleiding waarmee je topsporter kunt worden, sinds kort bestaat die. Deze maand zijn aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen acht studenten begonnen met de nieuwe topsportopleiding. Wekelijks zijn de studenten 20 uur bezig met hun sport – badminton, tafeltennis, schermen of atletiek – en 20 uur met vakken als gezondheid en voeding. ,,Het werd tijd, want waarom wel hbo-opleidingen voor musici en kunstenaars, maar niet voor sporters?'', zegt Marjan Olyslager van NOC-NSF. De groep mensen die met topsport zijn brood verdient, is klein. Het merendeel bestaat uit voetballers, ooit gescout als jong talent en opgeleid door een voetbalclub. En hoewel de meeste mensen zich best realiseren dat een carrière als topsporter slechts voor een enkeling is weggelegd, geldt de sportsector als aantrekkelijke bedrijfstak. De hbo-opleiding moet dat straks gaan bewijzen. De lagere opleiding sport en bewegen, die in het hele land door ROC's verzorgd wordt, is al populair. ,,Afgestudeerden kunnen aan de slag als trainer of coach, maar vaak is dat vrijwilligerswerk, of een baantje voor een paar uur per week'', zegt Rene van den Burg, directeur van de WOS, de werkgeversorganisatie in de sport. Naar schatting zijn er 2.000 managers en trainers van lokale sportverenigingen met een fulltime baan. Daarnaast hebben er nog eens 2.000 een deeltijdbaan van minstens 20 uur per week. Maar de overgrote meerderheid van de werknemers in de sportsector – volgens het CBS zo'n 50.000 – heeft een kleine deeltijdbaan. Wie nu betaald werk zoekt, maakt volgens Van den Burg de meeste kans in de fitnessbranche of op de adventure- en survivalmarkt. Vooral de laatste zal blijven groeien.