Lissabon

Leo Prick heeft in het kader van `Lissabon' gelijk met zijn pleidooi om voor hbo- opleidingen in de sectoren waar algemene ontwikkeling een beroepsvereiste is de omweg mavo-havo te reactiveren (W&O 3 sept). We moeten woekeren met onze talenten. Maar is onze voorraad talenten wel voldoende om zonder verdere niveauverlaging 60% van onze jongeren naar het Hoger Onderwijs te kunnen sturen? De voorraad talenten slinkt snel want gemiddeld worden de beste resultaten in het onderwijs behaald door kinderen van hoogopgeleide ouders en het percentage van die kinderen neemt snel af. Prick verdedigt dus een kortetermijnoplossing. We mogen er ook niet op vertrouwen dat import van hoogopgeleide buitenlanders blijvend mogelijk zal zijn en daarom moeten we hoogopgeleide vrouwen verleiden om ondanks hun vaak leuke en goedbetaalde arbeid meer kinderen te baren. Het daarvoor overhevelen van geld uit de onderwijsbegroting zal op termijn allicht meer `Lissabon' opleveren dan de zoveelste onderwijshervorming.

    • Seger Weehuizen Venlo