Koeien

Peter Hopman, productontwikkelaar, en Margien Reuvekamp, stewardess, zijn verliefd sinds Peters verjaardag op 13 juli. De eerste ontmoeting, kort daarvoor was ook een verjaardag. Margien (34): ,,Er werden foto's gemaakt, en op vier daarvan hebben we precies dezelfde gezichtsuitdrukking. Heel apart.'' Voor zijn verjaardag kwam Margien speciaal met boot en trein uit Ameland naar Rotterdam, waar hij een barbecue gaf. Peter (37): ,,Toen liep ze weg. Ik zei: Wat ga je doen? Naar huis? Dat kán niet! Zo begon het.''

Ze gingen samen naar de Gentse feesten. Margien: ,,We moesten steeds lachen. Zo vaak dat we allebei bedachten om maar een avond niet samen te eten, zodat we tenminste nog wat binnen zouden krijgen.'' Het ging zo smooth, vindt Margien: ,,Dingen die ik normaal niet trek bij een man, vallen me bij Peter niet eens op.'' Peter: ,,Toch letten we heel scherp op elkaar.'' Margien: ,,We houden elkaar een spiegel voor.''

Ze durven ook wel verder te kijken. Hebben het zelfs al gehad over kinderen. Margien: ,,Ik heb altijd geweten dat er een bepaald gevoel moest zijn. Dat ik met minder geen genoegen zou nemen.'' Na een paar moeizame relaties besloot Margien dat ze uit het negatieve patroon wilde stappen. Kort daarna ontmoette ze Peter. Peter: ,,Duidelijk op het juiste moment. Een paar maanden eerder en we waren elkaar niet opgevallen.''

Margien: ,,Ik scheet zeven kleuren bagger, omdat het probleem altijd was dat ik me niet helemaal durfde te geven.'' Deze keer besloot ze er vol in te duiken. Margien: ,,Ik gaf hem een boek over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, waar ik in had geschreven: Ga je mee?''

Peter: ,,Morgen vertrekken we. Drie weken de St. Jacobsroute wandelen. Dat is de magie, de Margien, haha, van verliefdheid. Ik vond lopen inefficiënt. Nu wil ik niets liever.'' Peter zoekt bevestiging in Margiens blik als hij zegt: ,,Dit is geen kalverliefde.'' Margien knikt. ,,Het is koeienliefde.'' Peter, tot Margien: ,,Je doet me zo goed, geeft me zoveel energie. Met wie heb ik dat nou?'' Margien bloost. ,,Helemaal een serenade!''

Dit is het eerste portret uit een serie.

    • Ward Wijndelts