Japanse premier stevent af op winst bij verkiezingen

De Japanse premier Junichiro Koizumi lijkt op een gemakkelijke overwinning af te stevenen in de algemene verkiezingen die morgen plaatshebben. Dit blijkt uit opiniepeilingen van Japanse media.

Koizumi ontbond het parlement een maand geleden abrupt, nadat leden van zijn eigen partij, de Liberaal Democratische Partij (LDP), geen steun wilden geven aan wetsvoorstellen voor privatisering van de posterijen, inclusief de postspaarbank die geldt als de grootste spaarpot ter wereld. De ontbinding leek een risico te zijn voor Koizumi, omdat invloedrijke partijleden achter het verzet stonden en ook de posterijen zelf – een belangrijke stemmenleverancier van de partij – tegen privatisering zijn.

De LDP zou kunnen afstevenen op een absolute meerderheid in het Lagerhuis, aldus een peiling van de krant Asahi deze week. De LDP heeft geen meerderheid in het Lagerhuis gehad sinds begin jaren negentig en regeert nu in een coalitie. Schattingen blijven echter moeilijk omdat het merendeel van de zetels – 300 op een totaal van 480 – wordt bepaald in kiesdistricten die slechts één afgevaardigde naar het parlement sturen. Met name in stedelijke gebieden, waar de oppositie sterk is en veel zwevende kiezers zijn, worden deze zetels zwaar bevochten.

Koizumi heeft de privatisering van de post tot hoofdthema van de verkiezingen gemaakt. Iedereen die tegen deze hervormingen is kan zich, in de logica van Koizumi, geen hervormer noemen. De oppositionele Democratische Partij heeft zich tegen de privatisering verzet en wil in plaats daarvan andere hervormingsthema's voor het voetlicht brengen. Zowel Koizumi als oppositieleider Katsuya Okada roepen om hervormingen, al blijft vaak in het midden wat ze precies bedoelen. In deze verwarring heeft Koizumi de situatie weten te creëren dat hij, als leider van de partij die al ruim een halve eeuw het land regeert, zich kan afficheren als vooruitstrevend, terwijl de oppositie als behoudend achter blijft.

Koizumi heeft de afgelopen maand rigoureus afscheid genomen van de partijleden die geen steun aan zijn plannen hebben willen geven. Een aantal van hen heeft een nieuwe partij opgericht, anderen doen als onafhankelijken mee of hebben de politiek geheel verlaten. In hun kiesdistricten heeft Koizumi kandidaten aangewezen die soms meer van hun naamsbekendheid moeten hebben dan van hun politieke expertise, zo doen een presentatrice van een kookprogramma op de televisie mee en een jonge, rijke zakenman met een internetbedrijf.