Ik accepteer alles

Hylke Sierksma (61) uit Lelystad, zoekt een baan bij een reclamebureau.

,,Ik solliciteer wel een of twee keer per week, met alle middelen die er zijn: internet, kennissen, de krant. Ik ben alle uitzendbureaus in Lelystad langsgeweest. Tevergeefs. Ik ben in vier jaar tijd drie keer ergens op gesprek geweest.

,,Ik zit in de bijstand sinds ik in 2001 berooid terugkwam van een avontuur op Costa Rica. Daar was ik in 1993 een succesvolle teakhoutplantage begonnen, maar nadat ik na onenigheid met mijn compagnon door hem werd uitgekocht, startte ik een houtzagerij die op een ramp uitliep. Nu wil ik weer gewoon veertig uur per week werken. Ik moet wel, want ik heb geen pensioenreserve meer.

,,Het liefst ga ik aan de slag bij een reclamebureau. Ik ben geaccrediteerd marketeer, voordat ik naar Costa Rica ging had ik mijn eigen reclamebureau. Ik heb hbo-diploma's marketing en reclame. Maar ik solliciteer ook bij lokale en landelijke overheden. Eigenlijk accepteer ik alles, als ik maar kan werken. Alleen ga ik geen vijfenzestig-plusjobjes doen zoals de schoolbus besturen voor twee uurtjes per dag. Ik wil een volledige baan.

,,Het probleem zit hem gewoon in mijn leeftijd. Nee, dat heb ik nergens zo te horen gekregen, maar bedrijven komen natuurlijk altijd met een oneerlijke motivatie. Personeelsmanagers durven geen risico te nemen. Doordat ik behoorlijke papieren heb en lang zelfstandig ben geweest, denken ze: `Daar begin ik niet aan.'

,,Ik heb geprobeerd weer een eigen bedrijfje te beginnen. Ik kreeg een mentor toegewezen van het adviesbureau voor het midden- en kleinbedrijf IMK Intermediair, die mijn plan toetste. Na zijn goedkeuring diende ik het in bij de gemeente Lelystad. Vervolgens werd het door een andere afdeling van IMK afgekeurd. Dat begrijp je toch niet? En dan zegt de regering dat ze langer doorwerken zo belangrijk vindt.''

    • Mark Schenkel