Het tij is gekeerd

Voor de verzekeraars breken de vette jaren weer aan. De afgelopen tijd ging het niet goed met de sector. Niet alleen doordat er minder lijfrenteverzekeringen werden afgesloten, maar vooral doordat veel verzekeringskapitaal belegd was in aandelen. Toen de beurskoersen in elkaar stortten, bleef er van dat kapitaal weinig over en moest de branche bezuinigen. Maar het tij keert. ,,Het nieuwe ziektekostenstelsel betekent veel extra werk voor de verzekeraars'', zegt Hennie Zoontjes, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. ,,Bovendien gaan verzekeraars een grote rol spelen bij de financiering van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Dat betekent dat verzekeraars extra mensen gaan aantrekken, vooral hbo'ers en academici.'' Nieuwe werkgelegenheid is er ook in de bankwereld. ,,De economie trekt aan. Als het midden- en kleinbedrijf groeit, merken wij dat onmiddellijk'', zegt Robert Charlier, hoofd Human Resources Management bij ABN Amro. De keuze van veel banken om zich te richten op dienstverlening, leidt eveneens tot meer banen. Vanaf een belegbaar vermogen van 50.000 euro krijgt de klant een eigen accountmanager, die niet alleen adviseert over vermogensbeheer, maar ook over de hypotheek en het verzekeringspakket. Bovendien worden bankfilialen `bankshops' waar de klant naast verzekeringen en spaarrekeningen ook financieel advies kan krijgen. ,,Medewerkers moeten financieel inzicht hebben maar ook over flair en inlevingsvermogen kunnen beschikken. Daarom zijn wij ook geïnteresseerd in afgestudeerden van de Hotelschool'', zegt Charlier. De salarissen bij de banken zijn goed, maar er moet hard voor gewerkt worden. Bijna elke bank kent een variabel beloningssysteem.

    • Wilma van Hoeflaken