Het niveau moet hoger

Na de internethype van eind jaren negentig daalde het aantal studenten dat informatica ging studeren. ,,De beeldvorming over ICT is toen veranderd'', zegt Sylvia Roelofs, directeur van brancheorganisatie ICT-Office. ,,Er zijn nu 20 procent minder informaticastudenten dan in 2002.'' Volgens Roelofs was informatica een aantal jaar geleden een studie die ook studenten aantrok die geïnteresseerd zijn in bedrijfskunde en economie. Die studenten zijn nu weer gewoon dat soort studies gaan doen.

Toch zijn er nog steeds ICT'ers nodig. Daarom verwacht de branche dat er, als er niets verandert, vanaf 2010 elk jaar een tekort is van 10.000 ICT'ers. Maar hoe zit het dan met al de werkloze ICT'ers van nu? Kunnen die niet in dat gat springen?

Nee, zegt Roelofs. Want de banen die de laatste jaren verdwenen, waren vooral banen op mbo-niveau, voor bijvoorbeeld onderhoud, monitoring en helpdesks. Dat werk wordt nu volgens Roelofs vaak naar het buitenland verplaatst, naar landen als India, China en Oost-Europa, maar ook Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Waar behoefte aan is, is aan ICT'ers op hbo-niveau en hoger. Roelofs: ,,Voor banen in de consultancy, de implementatie van nieuwe systemen en de beveiliging, bijvoorbeeld.''

De salarissen in de ICT zijn niet meer exorbitant hoog, maar wat niet is veranderd, zijn de flexibele arbeidsvoorwaarden. De branche werkt met het `cafetaria-model', zegt Roelofs. Dat houdt in dat werknemers vaak zelf hun secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen samenstellen. Voor de een is kinderopvang belangrijk, voor de ander een goede pensioenregeling of dat hij veel thuis kan werken.