Genoeg carrièrekansen

Grote bedrijven zijn populaire werkgevers. De top-10 van bedrijven waar jonge mensen het liefst willen werken, wordt steevast aangevoerd door de Philipsen, Shells en Unilevers van Nederland. Omdat ze bekend zijn en vanwege de doorgroeimogelijkheden. Maar hoe krijg je bij zo'n gerenommeerd bedrijf een baan?

Unilever had dit jaar 35 vacatures voor management trainees, 25 tot 35 voor managers die al verder in hun carrière zijn en 100 andere vacatures. Het bedrijf ontving 30.000 cv's. Er is veel interesse voor de banen van managers die verantwoordelijk zijn voor een van de merken van Unilever. Aan de andere kant heeft het bedrijf meer moeite om financieel personeel en verkoopmanagers te vinden. Wie een deel van zijn carrière in het buitenland wil doorbrengen, zit goed bij Unilever. Recruitment manager Maarten van Beek: ,,Starters kunnen dat meestal na hun tweede baan in Nederland doen. Het is belangrijk dat ze hier eerst voldoende werkervaring hebben opgedaan.''

Woordvoerder Chiel Seinen van Shell vertelt dat het bedrijf continu mensen aanneemt, ook in slechte tijden. Het bedrijf neemt elk jaar 80 pas-afgestudeerden aan. Seinen: ,,We rekruteren niet op vacature maar op talent.'' In de praktijk komt het erop neer dat Shell eerst kiest welke mensen het wil binnenhalen, en dan pas bedenkt waar ze komen te werken. De manieren om binnen te komen zijn via een stage bij het bedrijf, via een `businessgame' van een week of via een formulier op de website, waarna je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Als je tenminste over genoeg `analytisch vermogen, sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen' beschikt. Want de bedrijven uit de top-10 hebben het voor het kiezen.

    • Elske Schouten