Geen wereldverbeteraars

Heleen Gombert (58) hoofd juridische ondersteuning, sector kanton van de rechtbank 's-Gravenhage.

,,Voor onze locaties Den Haag en Leiden hebben wij twee vacatures voor de functie van gerechtssecretaris. Voor deze functie moet een sollicitant een voltooide juridische opleiding hebben of een diploma van de s-opleiding, een interne opleiding. Ook is een goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid vereist. Ik krijg nog veel te veel brieven met `diploma behaalt', met een `t'. Die vallen direct af.

,,Op deze vacatures heb ik al 180 reacties gehad. Er was een tijd dat er maar drie mensen reageerden, van wie er twee direct niet geschikt bleken. We moesten dan stagiairs advertentieposters laten ophangen op juridische faculteiten. Nu volstaat een advertentie op internet. Ook sturen sommige mensen een open sollicitatie. Die neem ik nu gewoon mee. Van sommige brieven word ik bijna wanhopig: extra grote pasfoto's, geel briefpapier en felblauwe inkt.

,,Voor deze baan bij de rechtbank moet een sollicitant een `verklaring omtrent het gedrag' kunnen tonen. Dit is een verklaring dat je bijvoorbeeld niet in de gevangenis hebt gezeten. Daarnaast is goed kunnen samenwerken een pre. Maar zo'n kwaliteit blijkt vooral uit een sollicitatiegesprek. Voor de sollicitatiebrief kan ik een goede openingszin aanraden. En iets op je cv wat er uitspringt. Een meisje dat laat weten basgitaar te spelen vind ik extra bijzonder.

Leeftijd en geslacht maken niet uit, al hoop ik soms dat er mannen tussen zitten met goede kwalificaties. Van de vijftien secretarissen nu in Den Haag, zijn er twee man. Verder is het zo dat de sector kanton van de rechtbank zich bezighoudt met wonen, winkelen, werken en eenvoudige strafzaken. Sollicitanten die denken hier de wereld te verbeteren komen bedrogen uit.''

    • Mees van der Made