Geen topsport

Hans Hendriks (46) manager bij fitness- en tennisclub Westvliet in Den Haag.

,,Reacties op een vacature voor een baan als fitnessinstructeur zijn schaars, op één vacature krijgen we gemiddeld vijf of zes sollicitatiebrieven. Dat komt doordat fitnessbedrijven als paddestoelen uit de grond schieten: een goede instructeur kan overal terecht. Wij hebben nu tien instructeurs in dienst, van wie vijf fulltime.

,,Het belangrijkste aan een sollicitant is dat hij gastvrij is, hij moet openstaan voor andere mensen en graag willen uitleggen hoe ze moeten bewegen. Te vaak ontvangen wij op vacatures reacties van geoefende sporters, die een heel hoog niveau nastreven. Bij fitnessbedrijven gaat het niet om topsport. Natuurlijk, iemand moet verstand hebben van het menselijk lichaam, maar het draait toch vooral om dienstverlening. Daarom let ik er ook op of iemand gecertificeerd is.

,,De mooiste leeftijdscategorie is van 25 tot 35 jaar. Een team moet een paar kopstukken tussen de 30 en 35 jaar hebben en een paar jongeren die nog wat langer meegaan. Het is lastig om geschikte mensen te vinden, maar het lukt.

,,Wil je voldoende reacties op een vacature voor een fitnessinstructeur krijgen, dan moet je de advertentie minimaal in de Haagsche Courant zetten. Een huis-aan-huis-blaadje volstaat alleen bij barpersoneel. Ook zetten wij advertenties op internet. Jongeren weten daar hun weg.

,,Ik werk hier nu vijfentwintig jaar en het valt mij op dat mensen het solliciteren steeds meer als vrijblijvende bezigheid zijn gaan zien. Als ik een middag vrijhoudt voor gesprekken, kan het zomaar zijn dat ik een heel rustige dag heb. Mensen komen niet opdagen zonder af te zeggen. Of ze informeren zichzelf van tevoren niet goed over het bedrijf. Te veel mensen solliciteren alleen vanuit hun eigen perspectief. `Dit zijn mijn wensen, kunnen jullie daar voor zorgen?' Dat was vroeger anders denk ik.''

    • Mark Schenkel