Elmont en Bosch bezorgen nationaal judo gouden dag

Het Nederlands judo heeft gisteren een zeldzame dag beleefd bij de wereldkampioenschappen in Egypte. Guillaume Elmont won bij de mannen de wereldtitel in de klasse tot 81 kilogram, Edith Bosch deed hetzelfde bij de vrouwen in de categorie tot 70 kilo. Daarnaast legde Mark Huizinga, de olympisch kampioen van Sydney (2000), beslag op de bronzen medaille in de klasse tot 90 kilo.

Het is alweer 34 jaar geleden dat de Nederlandse judobond (JBN) voor het laatst een wereldkampioen bij de mannen mocht begroeten. Destijds was het Wim Ruska, die in Ludwigshafen de titel opeiste. Hij deed dat bij de zwaargewichten, in de klasse die toentertijd was vastgesteld op +93 kilo. Na de legende Anton Geesink was Ruska de tweede wereldkampioen van Nederlandse bodem. Elmont trad gisteren in zijn voetsporen. ,,Ik geloof inderdaad dat ik iets bijzonders heb gedaan'', zei hij gisteren na het grootste succes uit zijn carrière tegen persbureau ANP.

In tegenstelling tot het voormalige `probleemkind' Elmont was Bosch de uitgesproken favoriete in haar klasse. ,,Maar het moet er toch maar even uitkomen'', zei ze. ,,Ik heb staan kotsen voor de finale, niet normaal meer. Zo kapot was ik van de zenuwen. Maar ik stap liever leeg de mat op dan dat ik er leeg vanaf stap. Van teleurstelling dan.''

Bosch heeft een imposante erelijst opgebouwd, met twee Europese titels, brons bij de vorige WK en zilver bij de Olympische Spelen van Athene (2004). Haar voorgangsters zijn Monique van der Lee en Angelique Seriese, die als laatste Nederlandse vrouwen in 1995 wereldkampioen werden. Irene de Kok (tweemaal) en Anita Staps gingen hen voor.

De verwachtingen waren hooggespannen bij de pupil van veteraan-coach Chris de Korte. Bosch: ,,Niet in de laatste plaats omdat ik mezelf die druk opleg. Ik ging hier niet naartoe om zilver te winnen. Deze titel winnen was iets wat ik zó graag wilde. Thuis op de bank heb ik ervan zitten dromen. Nu heb ik het en voelt het allemaal eigenlijk helemaal niet zo anders. Ik wil ook verder. Nog beter worden. En natuurlijk nog die ene titel pakken die ontbreekt, die over drie jaar in Peking weer te winnen is.''

Elmont, vijf jaar geleden Europees kampioen bij de junioren, stond te boek als de jongen die `het' in zich had, maar die zijn talenten niet wist te verzilveren. De geboren Rotterdammer, een pupil van de Haarlemse judoschaal Kenamju, zei het verhaal over het eeuwige talent zat te zijn. ,,Ik ben 24, best oud eigenlijk. Het moest er maar eens uitkomen. Natuurlijk had ik op de kampioenschappen altijd onvoldoende gepresteerd. Maar als je dan zag hoe ik verloor. Er zat gewoon meer in.''

De grootste domper kreeg hij enkele maanden geleden bij de Europese Kampioenschappen in Ahoy'. ,,Op zo'n ongelooflijk domme manier heb ik daar de overwinning in de halve finale weggegeven. Ik was daar zo ziek van dat ik eraan gedacht heb, er maar helemaal mee op te houden. Maar die gedachte heb ik uitgebannen. Hier wilde ik wraak. Die is er gekomen.''

Onmiddellijk na het succes belde hij naar huis. Zijn vader geldt als Surinames beste judoka aller tijden en nam deel aan de Olympische Spelen. Tot een goed gesprek kwam het nog niet. ,,Eerst hoorde ik alleen maar geschreeuw aan de andere kant van de lijn. Pas later kwamen er een paar woorden. Ze hadden het thuis niet live kunnen volgen. Dat was wel jammer.''

Guillaume Elmont wordt getraind door zowel oudgediende Cor van der Geest als door de huidige bondscoach Maarten Arens. Cor van der Geest: ,,Een eigenwijze, trotse jongen. Een beetje moeilijk, maar dat zijn alle topsporters. Maar het is wel een jongen waar je wat mee kunt, een eerlijke jongen. Verder moet ik m'n mond houden. Hij is wereldkampioen geworden, hij mag het zeggen.''

Mark Huizinga won gisteren voor het eerst in zijn carrière een WK-medaille. Bij de vijf voorgaande mondiale titeltoernooien ging hij telkens voortijdig onderuit. ,,Dat ik de finale niet heb gehaald zit me toch een beetje dwars'', zei hij. Huizinga voelde zich bestolen in de halve eindstrijd, omdat hij door de arbiters ten onrechte bestraft werd. ,,Daardoor werd ik gedwongen risico's te nemen.''