Eigen stijl promoten

Sabrina Landwehr Johann (25) uit Zaandijk, afgestudeerd als illustratrice.

,,Ik zie een toekomst voor me waarin ik kan leven van illustratie-opdrachten. In juli ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik mag mezelf nu `bachelor of design in illustration' noemen.

,,Illustreren doe ik het liefst voor kinderboeken. Inmiddels heb ik vijf uitgeverijen aangeschreven om opdrachten te krijgen. Bij de brieven doe ik het boekje dat ik voor mijn afstuderen heb geschreven en geïllustreerd, over de leuke en minder leuke kanten van fietsvakanties voor vrouwen. Tot nu toe heb ik één reactie ontvangen. Ze vonden mijn werk origineel, ze hebben me in hun bestand opgenomen.

,,Ook heb ik vijf fietsfabrikanten benaderd, vanwege het onderwerp. Van Gazelle kreeg ik een afwijzing. Het boekje past niet bij het bedrijf, zeiden ze. Van de rest heb ik nog niks gehoord. Om opdrachten binnen te halen werk ik ook aan mijn eigen website. Daarmee kan ik binnenkort mijn eigen stijl nog meer promoten. Ik maak kleurrijke, vrolijke illustraties, geschikt voor kinderen. Maar met echt serieus zoeken ben ik eigenlijk pas net begonnen. Na mijn afstuderen heb ik eerst even vakantie genomen. Maar al na twee weken ging het weer kriebelen, illustreren is echt mijn grote liefde.

,,Ik woon nog bij mijn ouders in Zaandijk. Ik werk ongeveer tien uur per week bij De Bijenkorf in Amsterdam. Ik ben niet bang dat ik later geen geld kan verdienen met illustreren. Natuurlijk is het af en toe wel moeilijk om de positieve kanten te zien. Als freelance-illustrator heb je soms helemaal geen werk. Maar ik heb redelijk veel vertrouwen in mijzelf. Ik heb tijdens mijn opleiding een paar prijzen gewonnen. In de eindbeoordeling door de opleiding staat ook dat ik een `rasillustrator' ben. Bovendien kan ik altijd een baantje nemen naast het illustreren. Als grafisch vormgever bijvoorbeeld. maar dat baantje bij De Bijenkorf hou ik voorlopig ook nog even aan.''

    • Mark Schenkel