Een mandje rotte eieren

Zouden er beleggers zijn die, vanaf eind jaren negentig, een deel van hun vermogen stalden in een commanditaire vennootschap van de stichting Befra te Bunnik, tegelijkertijd een paar duizendjes tegen een aantrekkelijke rente leenden aan een gevierde man van een Hilversumse tennisclub, én een tonnetje toevertrouwden aan een alleraardigste vermogensbeheerder uit Noord-Limburg?

Normaal is het verstandig om niet alle eieren in één mandje te leggen. Maar de belegger die op deze manier zijn risico spreidde is zijn geïnvesteerde geld vermoedelijk kwijt en zal met een mix van hoop en wanhoop uitkijken naar de komende week.

Week 37 van de kalender belooft een spannend weekje te worden. Er staan drie kwesties op de agenda rond, op zijn minst, omstreden vermogensadviseurs. Op dinsdag ontvangt de rechtbank in Roermond Wilfred Aalders, oprichter van vermogensbeheerkantoor TPC International te Venlo. Aalders haalde twee weken geleden de krant nadat hij was beschoten door een boze cliënt – een tandarts uit Helmond – die zijn inleg terug wilde. De 42-jarige vermogensbeheerder heeft meer klanten die geld opeisen. Een andere Helmonder claimt een paar miljoen euro. Hij vordert dinsdag in kort geding alvast zes ton.

Woensdag doet de rechtbank in Amsterdam een uitspraak in de Befra-zaak. De 56-jarige Vlaardinger Bert N. haalde eind jaren negentig ruim 12 miljoen op bij beleggers en zette dat weg via cv's die onder zijn eigen Stichting Beleggingen Financiële Raadgevers Advies hingen. Het geld ging voor een groot deel naar zijn eigen rekening. Bert N. werd twee jaar geleden veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Bij verstek, want hij was al lang en breed naar het buitenland vertrokken. Naar gisteren bleek is hij eind juli opgepakt en uitgeleverd. De Amsterdamse rechters buigen zich nu over de vraag of ook enkele effectenbanken en de financiële toezichthouder AFM mede aansprakelijk zijn voor de Befra-fraude. Zij hadden, in de ogen van de slachtoffers, de vergunningloze Bert N. nooit z'n gang mogen laten gaan.

Aanstaande donderdag is het D-day voor René van den Berg, de `failliete tennissponsor' die zeker 50 miljoen euro van 1.400 beleggers investeerde via een nu spoorloze Joegoslaaf. Strafrechtelijk onderzoek loopt, maar hij zit op last van zijn curator al zeven weken vast. Die vreest vluchtgevaar. De meeste van zijn klanten zijn nog altijd vol vertrouwen dat Van den Berg op 15 september met 70 miljoen over de brug komt, zoals hij steeds beloofde.

De curator van Van den Berg noemt dat `de ontkenningsfase'. De klanten van Aalders en Bert N. zijn daar al lang overheen.

    • Philip de Witt Wijnen