Dossier-Khan zoekgeraakt bij rechtbank

Het strafdossier van de Pakistaanse kerngeleerde Khan is zoekgeraakt in het archief van de rechtbank Amsterdam. Daar was hij veroordeeld wegens diefstal van geheime informatie over kernwapens

Rechters en de archivaris hebben geen idee waar het dossier is gebleven. Dat zei rechter A. Leeser-Gassan, vertrekkend vice-president van de rechtbank in Amsterdam, gisteravond in de tv-rubriek Nova. Zij vindt het ,,verbijsterend en ongehoord voor ons'' dat een dossier verdwijnt. ,,Er raakt hier niet zomaar iets weg.'' Zij vermoedt dat dit te maken heeft met de bemoeienissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Leeser veroordeelde Abdul Qadeer Khan conform de eis tot vier jaar cel, maar hij heeft nooit zijn straf uitgezeten. In hoger beroep oordeelde het hof dat er een vormfout was gemaakt. Leeser zei het destijds al vreemd te vinden dat het openbaar ministerie destijds niet alsnog Khan daagde, omdat dit vrij eenvoudig was.

Ze stond er niet echt bij stil, zei ze, maar onlangs vielen voor de scheidend rechter de stukjes op zijn plek toen zij oud-premier Lubbers op de radio hoorde verklaren over de bemoeienissen van de Amerikanen met Khan. De CIA wilde geen vervolging en straf, omdat zij de gangen van de atoomgeleerde dan beter zouden kunnen volgen. Nederland heeft hem toen bewust laten lopen, aldus Lubbers.

De oud-premier verklaarde dat in 1975 en 1986 in Nederland bewust werd afgezien van actie tegen de atoomspion, in beide gevallen op aandrang van de Amerikaanse inlichtingendienst en in het voetspoor daarvan van de Nederlandse veiligheidsdienst, tegenwoordig de AIVD. Wel zei Lubbers dat het om zijn persoonlijke inschatting ging: ,,Ik kan niets bewijzen'.

Overigens ontkende minister Donner (Justitie, CDA) eerder dit jaar dat de Verenigde Staten enige rol hadden gespeeld in het proces tegen Khan. Leeser denkt echter dat Lubbers gelijk heeft en het ook kan weten, omdat hij destijds minister en later premier was.

Leeser zegt dat zij niet gewend is dat in Nederland politieke spelletjes worden gespeeld. Ze vindt ook dat het afdoet aan het gezag van de rechtsgang in Nederland.

Khan stal midden jaren zeventig gevoelige informatie bij het Almelose uraniumverrijkingsbedrijf Urenco. Uraniumverrijking is een belangrijke technologie voor het maken van een atoombom.

Khan woont nu in Pakistan, waar hij een volksheld is. Met de informatie heeft Pakistan een kernbom kunnen maken. Khan kwam recent nog in het nieuws nadat was gebleken dat hij de geheime informatie ook had doorverkocht aan Noord-Korea, Libië en Iran.