De beste krijgt de baan

Janneke de Lange (30) recruiter bij het ministerie van Financiën.

,,Financiën heeft jaarlijks ongeveer tachtig vacatures. Het overgrote deel van de functies is voor starters op wo-niveau. Wij hebben werk voor net afgestudeerde bedrijfseconomen en juristen met economische kennis, zoals fiscalisten, en voor bestuurskundigen. Daarnaast hebben we soms vacatures voor de gebruikelijke staffuncties als ICT-medewerker of medewerker personeel en organisatie.

,,Deze maand begint ook de achtste lichting rijkstrainees aan een tweejarige opleiding tot rijksambtenaar. Dit zijn vier jonge, net afgestudeerde academici. In totaal heeft de rijksoverheid honderd traineeships. Daar zijn dit jaar drieduizend reacties op gekomen.

,,Open sollicitaties ontvangen we vooral voor de vijfentwintig tot dertig stageplaatsen die we jaarlijks hebben. Voor startersfuncties krijgen we ook wel open sollicitaties, maar die zijn vaak naar aanleiding van eerder contact met ons, op banenmarkten en dergelijke. Meestal gaat het toch om gerichte sollicitaties op vacatures. Die staan ook op onze website.

,,We werven doelgericht op universiteiten. Jaarlijks zijn we aanwezig op twintig tot dertig banendagen. Contact leggen we vooral via faculteitsverenigingen en studieverenigingen. We besteden jaarlijks 170.000 euro aan werving. Financiën heeft twee recruiters.

,,Een sollicitant moet financiele en juridische kennis hebben. En analytisch vermogen: als we tijdens een gesprek bijvoorbeeld vragen: `Hoe verklaar je een economische crisis?', dan gaat het ons niet alleen om de feiten, maar ook om of iemand verbanden legt, de context kent. Het nieuws volgen is belangrijk, net als initiatief nemen en stressbestendig zijn: je moet zomaar een nota voor de minister kunnen schrijven.''

    • Mark Schenkel