Chirac niet naar VN-top in New York

De Franse president, Jacques Chirac, zal volgende week niet naar de topontmoeting van de Verenigde Naties in New York gaan. Chirac, die gisteren het ziekenhuis verliet, laat zich vertegenwoordigen door premier Dominique de Villepin.

Vorige week vrijdag werd de 72-jarige Chirac in het ziekenhuis opgenomen na `een lichte verstoring van het gezichtsvermogen' van een van zijn ogen. Mogelijk was de verstoring het gevolg van een lichte beroerte. Chiracs artsen spraken van ,,een klein ongeluk in de bloedvaten''. Gisteren mocht de president het ziekenhuis verlaten, maar zijn artsen hebben hem geadviseerd de komende zes weken niet te vliegen. Ook zou de president nog zeker een week niet te hard moeten werken.

Het besluit om niet naar New York te reizen heeft intussen de geruchten versterkt over de ernst van Chiracs ziekte. In verschillende Franse kranten beschreven artsen en andere deskundigen wat de president mogelijk gehad heeft, variërend van een zogeheten tia (een tijdelijke verstoring van de bloedsomloop in de hersenen) tot een serieuze beroerte.

Frankrijk heeft een traditie van zwijgzaamheid als het gaat om de gezondheid van de president. Zo stierf Georges Pompidou in 1974 voor velen totaal onverwacht. Er bestonden weliswaar geruchten over een slechte gezondheid, maar Pompidou zelf heeft die altijd ontkend. Ook de in 1996 overleden François Mitterrand leed al jaren aan prostaatkanker toen hij in 1988 voor een tweede termijn werd gekozen. Tijdens de verkiezingscampagne zweeg hij destijds over zijn ernstige aandoening.

Chirac wekte gisteren bij het verlaten van het ziekenhuis de indruk dat hij goed hersteld was. ,,Laat ik maar meteen zeggen, dat ik me heel goed voel'', zei Chirac. ,,Ik wil het niet verbergen, ik verlangde er sterk naar om hier weg te komen. Echt waar. De tijd begon langzaam te gaan.''

De president weigerde in te gaan op de aard van zijn ziekte. ,,U weet heel precies waarom ik vorige week het ziekenhuis ben ingegaan'', was zijn enige reactie. Hij zei dat hij zijn best zou doen om te voldoen aan de wens van zijn artsen om ,,redelijk'' te zijn en het nog even rustig aan te doen. ,,Ik ga naar huis om mijn werk te hervatten. [...] Ik zal zo redelijk mogelijk zijn, want ik ben een gedisciplineerd mens'', aldus Chirac.

De afwezigheid van Chirac gaf deze week ruimte aan de rivaliteit tussen minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, die openlijk heeft gezegd in 2007 te willen strijden voor het presidentschap, en premier Dominique de Villepin, een vertrouweling van Chirac. Commentatoren vermoeden dat Chiracs eigen kansen op een derde ambtstermijn in 2007 door zijn ziekte zijn afgenomen.