Chef ramphulp VS op non-actief

Het omstreden hoofd van het Amerikaanse agentschap voor federale rampenbestrijding FEMA, onderminister Michael Brown, is gisteren uit het stormrampgebied in Louisiana teruggehaald naar Washington.

Brown staat al dagen bloot aan felle kritiek wegens zijn trage reactie op de orkaan Katrina, die 29 augustus de staten Louisiana, Mississippi en Alabama teisterde. Hij gaf tot gisteren vanuit Baton Rouge in Louisiana leiding aan de hulpoperatie aan de Golfkust.

Het magazine Time publiceerde gisteren beschuldigingen dat Brown zijn ervaring met hulpwerk in zijn officiële biografie heeft opgeklopt. Het Witte Huis had de laatste dagen Brown niet meer met zoveel woorden zijn vertrouwen gegeven. Vorige week steunde president Bush hem wel nog publiekelijk met de woorden ,,Brownie, je doet geweldig werk''.

Volgens verantwoordelijk minister Chertoff van Binnenlandse Veiligheid gaat Brown zich in Washington bezighouden met ,,alle andere nationale bedreigingen''. In het rampgebied is hij vervangen door vice-admiraal Thad Allen, chefstaf van de kustwacht. Allen is gespecialiseerd in operaties in kustgebieden in het deel van de VS waar orkaan Katrina toesloeg.

De NAVO heeft gisteren besloten schepen en vliegtuigen van de alliantie te gebruiken om Europese hulp naar het rampgebied over te brengen in antwoord op een Amerikaans verzoek. ,,Geen ander antwoord was mogelijk'', zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer in Brussel.

Het aantal lijken dat tot dusverre in New Orleans is gevonden is veel lager dan werd gevreesd, zo hebben de autoriteiten meegedeeld. ,,De aantallen zijn relatief klein vergeleken met de sombere voorspellingen van 10.000 doden'', aldus kolonel Terry Erbert, de plaatselijke chef van Binnenlandse Veiligheid. Erbert wilde geen aanwijzing geven van het werkelijke aantal doden. De autoriteiten hebben 25.000 lijkzakken besteld.

New Orleans wordt op het ogenblik door militairen huis aan huis doorzocht op doden en op overlevenden, die allemaal weg moeten. Nog steeds zouden duizenden mensen weigeren uit de stad te vertrekken. Het leger is nu begonnen kooien ter beschikking te stellen aan mensen die niet weg willen omdat ze hun huisdieren niet willen achterlaten.

De schade door de orkaan zal volgens de Amerikaanse onderneming Risk Management Solutions boven de 125 miljard dollar uitkomen.

HAPERENDE HULP: pagina 4