Camera's tegen overlast Antillianen

Antillianen zorgen in Leeuwarden voor overlast. ,,Die ellende moet gewoon eens voorbij zijn'', zegt burgemeester Dales. Hij ondernam actie.

Twee agenten houden de Mercuriusfontein in het drukke winkelgebied van Leeuwarden al een tijdje in de gaten. De fontein is een trefpunt van drugsdealers, deels van Antilliaanse komaf, en van drugsgebruikers. De overlast is onaanvaardbaar groot, vindt de gemeente en bereikte twee jaar geleden een triest dieptepunt toen er een Antilliaan werd doodgeschoten. Vorige week vond er opnieuw een schietpartij tussen Antillianen plaats, waarbij een man in de voet werd geraakt.

Het aantal roofovervallen in de Friese hoofdstad, dat het afgelopen jaar met 30 procent is toegenomen, is volgens de politie bovendien voor ,,een aanzienlijk deel'' toe te schrijven aan jonge Antillianen, naast autochtone drugsgebruikers en jonge Marokkanen. Burgemeester Geert Dales overweegt de omgeving rond de fontein van tijd tot tijd schoon te vegen, zo liet hij vorige week weten. ,,De ellende moet gewoon eens voorbij zijn'', aldus Dales.

Eergistermiddag hield de politie al een preventieve fouilleeractie in het gebied rond de fontein, de eerste in Leeuwarden op klaarlichte dag. Negentien agenten fouilleerden in totaal 192 personen. Een 26-jarige Leeuwarder met een vlindermes op zak, werd aangehouden. Vijf mensen kregen een bekeuring omdat ze een zakmes, schaar, keukenmes en knipmes bij zich droegen. Alle wapens werden in beslag genomen. Preventief fouilleren en extra surveillances zijn enkele maatregelen die het veiligheidsgevoel van de burgers moeten verhogen. Ook denkt Dales aan cameratoezicht. Een deel van het overlastprobleem denkt hij te kunnen oplossen door het onder medisch toezicht verstrekken van heroïne aan verslaafden. En verder door het openen van een gebruikersruimte voor drugsverslaafden in de stad.

In Friesland wonen ongeveer 2.000 Antillianen, van wie 900 in Leeuwarden (1 procent van de bevolking). Na de gewelddadige dood van een Antilliaan bij de schietpartij twee jaar geleden, bracht de gemeente de problemen met de groep in kaart. Ook in de Vrijheidswijk en de wijk Bilgaard bleek de overlast door Antillianen relatief groot. Uit een misdaadanalyse van de politie uit 2003 bleek dat Antillianen betrokken waren bij diefstal (door jongeren tussen de 12 en 20 jaar), bezit van of handel in harddrugs (door Antilliaanse mannen tussen de 21 en 50 jaar) en bij vernielingen. Rond 34 procent van de Antilliaanse mannen komt voor in het politie misdaadregistratiesysteem, meldt het gemeentelijke rapport `Aanpak risico Antillianen en allochtone risicojongeren in Leeuwarden 2005 en 2006', van mei dit jaar. Zij zijn hiermee oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken, schrijft het rapport, dat de situatie als ,,ernstig'' omschrijft. Het aantal gewelddadige, door Antillianen gepleegde delicten neemt toe. ,,Dit staat niet in verhouding tot de groei van de Antilliaanse bevolking.'' Als gedeeltelijke verklaring geeft de Leeuwarder beleidsambtenaar Claire de Jong het feit dat een deel van de delicten wordt gepleegd door Antillianen/Arubanen die niet in Friesland wonen. ,,We zien bij Antillianen een grote mobiliteit. Sommigen verblijven een paar maanden bij familie en vertrekken dan weer naar een andere stad.'' Zorgwekkende gegevens, vindt burgemeester Geert Dales. Hij zegt zich het vuur uit de sloffen te lopen om de risicojongeren meer kansen te bieden. Leeuwarden is sinds februari `Antillengemeente' en krijgt extra rijksgeld. Er is een actieplan dat jonge Antillianen naar scholing of werk moet leiden. Dales werd gisteren gebeld door vastgoedondernemer en multimiljonair Jacob Gelt Dekker, die een achterstandsbuurt in Willemstad liet opknappen. ,,Hij bood me aan een aantal kansloze Leeuwarder Antillianen met behoud van uitkering een baan aan te bieden op de Antillen, waar ze uitzicht hebben op een reguliere baan. Er zijn er al enkelen die belangstelling hebben getoond.'' Toch is de Antilliaanse gemeenschap niet onverdeeld positief over Dales' optreden. Vooral niet nadat hij Antilliaanse volwassenen onlangs opriep hun verantwoordelijkheid te nemen en meer te doen om de criminaliteit onder de jongeren terug te dringen. Volgens Magali Jacoba van de Leeuwarder werkgroep Antillen Positief hebben veel overlastveroorzakers geen ouders hier en schuift burgemeester Dales de schuld van de criminaliteit wel al te gemakkelijk richting Antilliaanse gemeenschap. Ze vindt dat Dales de Antillianen in een kwaad daglicht plaatst met zijn oproep. ,,Hij had het in de krant over rotkinderen, daarmee krenk je hen in hun ziel.''

    • Karin de Mik