Buitenland-ervaring

Ivo Thijssen (25) uit Amstelveen, onlangs afgestudeerd als econoom.

,,Ik wil graag bij een overheidsorganisatie aan de slag als beleidsmedewerker op Europees of economisch terrein. Mijn voorkeur gaat uit naar Brussel en in Nederland naar Den Haag. Vorig jaar heb ik in Brussel twee maanden stage gelopen bij het Europees Parlement en twee maanden bij een internationale jongerenorganisatie. Internationale vraagstukken interesseren me, ik voel me thuis bij werken met andere culturen.

,,Sollicitatiebrieven heb ik nog niet de deur uitgedaan. Wel zijn er wat dingetjes waarbij ik overweeg te reageren. De Eerste Kamer zoekt bijvoorbeeld een beleidsmedewerker Europese zaken. Daar ga ik wel een brief op schrijven, denk ik. Vacatures zoek ik in de Volkskrant en NRC Handelsblad en in het blad Intermediair. Ook kijk ik op de website eurobrussels.com, daar staan banen en stages op bij de EU en aanverwante organisaties. Kennissen uit Brussel sturen af en toe een mailtje met een tip.

,,Ik hoop dat mijn buitenland-ervaring mij in de ogen van anderen wat extra's geeft. Na mijn middelbareschooltijd heb ik een jaar high school gedaan in Amerika, ik heb een half jaar in Zuid-Afrika gestudeerd en ik heb dus vier maanden in Brussel gezeten. In het buitenland leer je zelfstandig te werken en de dingen in Nederland te relativeren. Bovendien dwingt het alleen zijn je om je sociale vaardigheden te ontwikkelen.

,,De hoogte van mijn startsalaris vind ik niet het belangrijkste aan een baan. Ik moet het vooral leuk vinden. Maar ik moet weer niet minder gaan verdienen dan vrienden die hbo hebben gedaan. Een beginsalaris boven de tweeduizend euro is goed toch?

,,Tussen nu en drie maanden ga ik hard zoeken naar de baan die ik echt wil. Daarna ga ik minder kieskeurig worden. Het geld raakt op een gegeven moment ook op.''

    • Mark Schenkel