11 september schadelijker dan Katrina

Veel mensen zeggen dat de kosten van orkaan Katrina hoger zullen uitvallen dan die van 11 september. Op het eerste gezicht lijkt dat juist. De wederopbouw na de door de orkaan van vorige maand aangerichte verwoestingen zal veel duurder zijn dan het repareren van de schade van de terreuraanslagen op de Verenigde Staten van vier jaar geleden. Een goede schatting van de directe kosten van de aanval op het World Trade Center – inclusief verloren gegane bedrijven en wederopbouw – is 46 tot 54 miljard dollar, aldus het begrotingskantoor van de staat New York. De kosten van Katrina zullen daarentegen naar verwachting 150 miljard dollar bedragen, ofwel zo'n 120.000 dollar voor ieder van de 1,2 miljoen ontheemden, aldus het begrotingskantoor van het Congres. Dat zou de orkaan drie keer zo duur maken als de terreuraanslagen.

Maar dat soort vergelijkingen gaat voorbij aan een essentieel verschil tussen natuurrampen en menselijk handelen. Als de ontheemden eenmaal permanent onderdak hebben gevonden, zullen de gevolgen van orkaan Katrina nagenoeg achter de rug zijn. Op z'n hoogst zal de Amerikaanse regering nog eens een paar miljard dollar besteden aan de versterking van de dijken die New Orleans tegen overstromingen moesten beschermen. Over vier jaar moet de wederopbouw zo goed als voltooid zijn. De gevolgen van 11 september zijn echter nog helemaal niet voorbij. De aanvallen hebben niet alleen mensen gedood, gebouwen verwoest en bedrijven ontwricht. Zij veranderden ook de hele politieke en militaire constellatie. De Verenigde Staten riepen een mondiale oorlog tegen het terrorisme uit, een tegenaanval waarbij kosten nog moeite werden gespaard. Zonder 11 september zou er geen oorlog in Afghanistan zijn geweest, en misschien ook wel geen oorlog in Irak. Deze twee conflicten hebben de Verenigde Staten tot nu toe volgens het begrotingskantoor van het Congres zo'n 200 miljard dollar gekost. Dan zijn de kosten van de geallieerden – en van de Irakezen zelf – nog niet eens meegerekend.

Bovendien zijn er goede argumenten aan te voeren voor de bewering dat de rimpeleffecten van 11 september zich veel verder uitstrekken. De oorlog in Irak, in combinatie met de toegenomen anti-westerse gevoelens in het Midden-Oosten, hebben de veerkracht van de mondiale olietoevoer verzwakt. Dit post-11 septembereffect is niet de enige reden dat de olieprijs is verdubbeld, maar heeft er wel aan bijgedragen. En het zal veel duurder zijn om de grote producenten van olie tot een vriendelijke opstelling te bewegen, dan de schade ongedaan te maken die de orkaan Katrina aan de olie-economie heeft toegebracht.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Edward Hadas