Zalm eens met Blair

Minister Zalm (Financiën, VVD) steunt een oproep van de Britse premier Tony Blair om in 2010 de exportsubsidies voor de Europese landbouw af te schaffen. Zalm zei dat gisteren in een overleg met de Tweede Kamer op vragen van het Kamerlid Koenders (PvdA).

De exportsubsidies belemmeren volgens Blair en Zalm een eerlijke wereldmarkt en kunnen daardoor de komende onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie in december in Hongkong frustreren. Blair pleitte vorige week afschaffing in 2010. Bij de laatste G8-vergadering kwamen de leiders van de acht grootste industrielanden overeen op korte termijn een geloofwaardige einddatum voor de exportsubsidies vast te stellen. Zalm wil afschaffing van de exportsubsidies alleen in EU-verband regelen.

Afschaffing van de exportsubsidies ligt in het kabinet gevoelig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou per direct van de subsidies af willen terwijl het ministerie van Landbouw juist pleit voor het in stand houden van de exportsubsidies tot 2013, als het gehele Europese subsidiestelsel voor de landbouw wordt besproken.