Varkens besmetten boer met MRSA

De ziekenhuisbacterie MRSA heeft via varkens besmettingen veroorzaakt onder drie Nederlandse varkenshouders of hun families. Het is de eerste keer dat is vastgesteld dat de antibiotica-resistente bacterie van varken op mens kan worden overgedragen.

De eerste besmetting werd in juni vastgesteld bij een dochter van een varkenshouder in Gelderland, zo werd begin deze week bekend. Sindsdien zijn nog twee andere meldingen binnengekomen, onder meer van een varkenshouderij in de provincie Noord-Brabant. De aangetroffen Gelderse stam behoort niet tot de gevaarlijkste MRSA-varianten.

Als uit verder onderzoek blijkt dat de ziekenhuisbacterie breed onder varkens voorkomt, betekent dat dat varkenshouders als nieuwe risicogroep moeten worden beschouwd voor MRSA-besmettingen. Nu worden alleen nog medisch personeel en patiënten uit buitenlandse ziekenhuizen als zodanig beschouwd. Verdachte patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat andere patiënten worden besmet met MRSA.

De MRSA-bacterie is alleen gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand. Bij hen kan de bacterie, die voor gezonde personen ongevaarlijk is, levensbedreigende infecties veroorzaken. Besmette varkenshouders zullen vooral een risico vormen als ze ziekenhuizen bezoeken.

MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus, een normale bewoner van de menselijke huid en slijmvliezen. Deze bacterie is voor vrijwel alle antibiotica resistent. Meestal wordt MRSA in de huid en slijmvliezen bij gezonde mensen na enkele dagen alweer verdrongen door andere soorten bacteriën.

Het onderzoek naar de Gelderse uitbraak werd uitgevoerd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar bleek dat de MRSA-bacterie die bij de dochter van de varkenshouder voorkwam, van dezelfde stam was als een MRSA-bacterie op een varken in het bedrijf.

De komende twee maanden wordt door medici met een steekproef in een groot slachthuis onderzocht hoe vaak MRSA bij Nederlandse varkens voorkomt.

Op de kwaliteit van het vlees of op de gezondheid van de varkens heeft de MRSA-bacterie geen invloed; de besmette varkens worden gewoon geslacht.