Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Had de regering-Bush belang bij de aanslag van 11 september 2001? Twee oud-ministers, Michael Meacher en Andreas von Bülow, trekken het voorgeschotelde verhaal van 9/11 in twijfel. Ned.2, 18.20-18.55u.

Netwerk. Een reportage over de Russische chef-dirigent Valery Gergjev. Aan de vooravond van het 10de Gergjeiev-festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest praat hij over de sociale functie van symfonieorkesten. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Naast de politieke barometer een gesprek met Jan Pronk over zijn nieuwe boek met oude artikelen in een nieuwe context en een reportage over atoomspion Kahn. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Napoleon: Chant du départ. Tweede deel van acht over het leven van Napoleon naar de biografie van Max Gallo. Met Isabella Rosselini, Gérard Depardieu en John Malkovich. Canvas, 21.00-21.50u.

MUZIEK

Mercury prize 2005. Verslag van de uitreiking van de Mercury Prize voor het muziekalbum van het jaar, dit jaar gewonnen door Antony and the Johnsons, in het Grosvenor House Hotel. BBC2, 0.35-1.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Trijntje Oosterhuis, Rob Oudkerk die reclame komt maken voor zijn nieuwe boek en Sacha de Boer over haar passie voor fotografie. 22.30-23.25u.

AMUSEMENT

Hack. Eerste van 22 delen over een ex-politieagent die als taxichauffeur onrecht bestrijdt. Met David Morse en George Dzundza. Ned.1, 23.00-23.50u.

FILM

Hannnibal (Ridley Scott, 2001, VS). Vervolg op The Silence of the Lambs. Beschaafde seriemoordenaar dr. Lecter (Anthony Hopkins) duikt op in Florence en komt weer in contact met FBI-agente Clarice Starling, die nu wordt gespeeld door Julianne Moore. Net5, 22.25-0.50u.

Monty Python's Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). De Britse grappenmakers keerden voor deze bioscoopfilm terug naar het van hun tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. Cannes, waar de film in competitie draaide, had de speciale juryprijs over voor dit absurde, smakeloze en dus oergeestige werkstuk in de vorm van een bonte verzameling losse sketches. Canvas, 23.10-0.55u.

Temmink: The Ultimate Fight (Boris Pavel Conen, 1998, Nederland). Onbevredigend scenario en overdaad aan bloedspatten, krakende botten en gorgelende kelen kenmerken dit onderdeel van het lowbudget-filmproject Route 2000. Jack Wouterse is de held van futuristisch verhaal over glazen kooi waar 'gladiatoren' voor de camera's van een commercieel televisiestation op leven en dood vechten. Ned.3, 23.40-1.15u.

Arthur's Dyke (Gerry Poulson, 2001, Engeland). Bescheiden tragikomedie waarin drie mannen een negendaagse wandeltocht maken langs de grens tussen Engeland en Wales, dezelfde reis die ze 20 jaar eerder als studenten ondernamen. Gaat uiteraard gepaard met ontboezemingen en louterende momenten. Ned.1, 23.50-1.35u.

Mother's Boys (Yves Simoneau, 1993, VS). Nogal belachelijke thriller waarin Jamie Lee Curtis haar haaibaaitalent mag aanwenden voor rol van weggelopen moeder die haar kinderen komt opeisen en met feministische drogredenen wraak neemt op hun vader en diens nieuwe vriendin. Met Vanessa Redgrave als haar zachtaardige moeder. BBC1, 0.35-2.10u.

RADIO

Kunststof. Chris van der Heijden, historicus en schrijver, vertelt over zijn nieuwste boek Een dollar per dag, waarin hij een indringend beeld schetst van de armoedeproblematiek in de wereld. Het boek is onderdeel van een mondiaal project met dezelfde titel. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Moderne natuurkunde lijkt tegen elke intuïtie in te gaan, maar fysicus Lagendijk staat daarvoor open. In de serie de Levende Dichters Almanak leest dichter Dan Falck het bekroonde gedicht Adagio D956. Verder onder meer besprekingen van de roman Stralende dagen (Specimen Days) van de Amerikaanse schrijver Michael Cunningham, de documentaire Darwins Nightmare van de Oostenrijkse regisseur Hubert Sauper en de nieuwe cd van de Rolling Stones A bigger bang; een gesprek met de in de Verenigde Staten wonende fotografe Wijnanda Deroo en aandacht voor Robert Moog, de onlangs overleden bouwer van een van de eerste synthesizers. 747AM, 21.02-23.00u.