Sufjan Stevens

Sufjan Stevens is een groot project begonnen: een serie cd's over alle Amerikaanse staten. Na Michigan en nu Illinoise heeft hij er nog 48 te gaan. Stevens neemt zijn taak serieus. Voor hij aan Illinoise begon, verdiepte hij zich in geschiedenis en heden van de staat. Dat leidde tot een verbijsterend muzikaal epos. Zonder opdringerig conceptueel te zijn, presenteert hij een weelderige parade van muziekstijlen, die zowel historisch aandoen als hedendaags. In de militaire drumroffels en de soms musical-achtige veellagigheid figureert de nostalgie; in de op een kakofonie uitlopende instrumentenorgies en de daar bovenuit torenende, smekende zang van Stevens, horen we de eigentijdse neiging tot ontsporende overdaad. Stevens is een liedjesschrijver die zijn nummers sober kan brengen (zoals op zijn vorige cd Seven Swans) of in gezelschap van meisjesstemmen zo onschuldig als padvinders, een eenzamige hoorn, een strijkorkest en spookachtige pianoklanken.

Met Lambchop heeft Stevens zijn geluid gemeen: hoeveel verschillende instrumenten er ook zijn ingezet, het resultaat blijft een ingehouden klinken, alsof er wat stof overheen ligt. Illinoise (duur: 75 min) kent sterke songs en een paar mindere stukken. Maar Stevens heeft veel te zeggen.

Sufjan Stevens. Illinoise (rtradcd250)

    • Hester Carvalho