Student van Tegenwoordig

Covers zijn oude hits die opnieuw worden gebruikt. De eerste aflevering van `Hits met zeven levens' gaat over een recente hit die meteen werd gecoverd: `Watskeburt?!'

Vieze Fur snapte er niets van. Hij had met zijn groep De Jeugd van Tegenwoordig een grappig liedje gemaakt, en daar gingen anderen weer grappig bedoelde parodieën op maken. ,,Op een komedie maak je toch ook geen parodie?'' vond Vieze Fur.

Hij had gelijk. `Watskeburt?!', want daar gaat het om, is een komisch onzinnummer. Over een sjembek dat zeurt maar niet weet watskeburt en ook nog eens niet bout it bout is. Wat is niau? Ja, wie het weet mag het zeggen. Maar eigenlijk doet het er niet toe. Je hoeft het niet te begrijpen, als je het maar snapt – wat eerder gold voor bijvoorbeeld `Tutti Frutti' (`A wop bop a loo bop...') en `The Ketchup Song'.

`Watskeburt?!' bevat nog een paar aardige woordgrappen, zoals `twee gezichten één formule als Lauda en Niki' en `enigste vette plek van centraal is de fucking pizzahut'.

Het pakkende nummer was niet te stuiten en werd een grote hit. En, zoals het een goede novelty hit betaamt, gaf het de één een instant-goed humeur en de ander diepe ergernis. Weer anderen leken het nummer als uitdaging te zien om nóg grappiger uit de hoek te komen. Wat kansloos is natuurlijk, zoals Vieze Fur al opmerkte.

Binnen de kortste keren kreeg `Watskeburt?!' al meer dan zeven levens. Met titels als `Opkeplurt', `Wattunnerd', `Matskeburt', `Whatsabird', `Waarsmebird', `Kwileenbird', `Nie geburt', `Wat der geburt', `Zo een beurt', `Wazmetjou', `Nog geneukt' en `Supermooi'. Een aantal daarvan is bedacht door medewerkers van radioprogramma's. Zoals Jelmer Gussinklo en Eric Dikeb, die meedoen aan de programma's van Yorin FM-lolbroeken Rob Stenders en Henk Westbroek; ze maakten respectievelijk een Achterhoekse en een Haagse versie van `Watskeburt?!'. En `Opkeplurt' is van Eline la Croix van het NPS-programma Lijn 5, die wanhopig een onwillige man tot seks probeert te verleiden: `Ik móet nu echt een beurt!'

Dit laatste is symptomatisch voor parodieën op bekende liedjes: de humor wordt vaak gezocht in het scabreuze. Zo ook de après ski-versie van `Watskeburt?!', `Kwileenbird' van `Boem Lauwe Pattas' en het duidelijk door Jiskefet geïnspireerde `Nog geneukt' van De Student van Tegenwoordig. In vroeger tijden werd overigens al hetzelfde gedaan. Zo kwam er in 1982 al snel een parodie op het liedje `Ein bißchen Frieden' waarmee de 17-jarige Nicole het Eurovisiesongfestival won. De roerende smeekbede om vrede werd in de versie van Angelique het nuchtere verhaal van een prostituée: `Een beetje geld voor een beetje liefde'. In Duitsland werd verontwaardigd gereageerd op deze parodie. Nicole zelf was er evenmin gelukkig mee, zoals bleek uit een krantenkop: `Warum tut man mir das an?'

De parodieën op `Watskeburt?!' zijn niet net zulke grote hits als het origineel geworden. De meeste zijn ook niet op single uitgebracht, maar alleen via internet verspreid. Toch kan ook een parodie heel succesvol zijn. Angelique haalde met `Een beetje geld' de nummer twee in de Top 40, en artiesten als Dingetje, Rubberen Robbie en André van Duin scoorden eveneens top tien-hits met parodieën als `Houtochdiekop', `De Nederlandse sterre die strale overal', `De tamme boerenzoon' en `Als je huilt'.

De Amerikaan Weird Al Yankovic heeft sinds 1983 zelfs een hele carrière opgebouwd met parodieën op bekende nummers, zoals `Like a Surgeon' (`Like a Virgin' van Madonna), `Eat It' (`Beat It', Michael Jackson) en (`This Song's Just Six Words Long' (`Got My Mind Set on You', George Harrison). Zijn leukste nummers maken duidelijk dat voor het maken van een goede parodie wel enig komisch talent vereist is. En dat is helaas bij al die varianten op `Watskeburt?!' ver te zoeken.

    • Sietse Meijer