Rushdie niet op shortlist Booker

De nieuwe romans van Salman Rushdie, Ian McEwan en J.M. Coetzee ontbreken op de shortlist van de Man Booker Prize die gisteren bekend is gemaakt. De `grootste naam' op de lijst van zes is Julian Barnes, wiens roman Arthur and George als favoriet wordt gezien. Ook Kazuo Ishiguro, in 1989 winnaar van de Booker Prize met The Remains of the Day, is genomineerd, met zijn roman Never Let Me Go.

De overige genomineerden voor de prijs voor de beste fictie uit het Gemenebest, die op maandag 10 oktober wordt uitgereikt, zijn de Ieren John Banville (The Sea) en Sebastian Barry (A Long Long Way), de Schotse Ali Smith (The Accidental) en de Caraïbisch-Engelse schrijfster Zadie Smith (geen familie van, maar vaak verward mét Ali Smith), wier roman On Beauty zelfs in Engeland pas vorige week verscheen.

De Man Booker Prize 2005, waaraan een bedrag van 50 duizend pond is verbonden, wordt gezien als een van de sterkste edities uit de 37-jarige geschiedenis van de prijs. Juryvoorzitter John Sutherland merkte gisteren op dat de kwaliteit van de longlist afgemeten kan worden aan het feit dat drie `goede boeken' van oud-Bookerprijswinnaars – Coetzee (1983 en 1999), Rushdie (1981) en McEwan (1998) niet op de shortlist staan.

De favorieten voor de prijs, Arthur and George (een historische roman over een rechtszaak waarin Conan Doyle een rol speelde) en Never Let Me Go (over een vrouw die terugkijkt op haar schijnbaar gelukkige jeugd) werden beide in deze krant besproken. Over Barnes' roman schreef J.J. Peereboom: `De juridische elementen in de roman lengt Barnes tactvol aan met een dubbele liefdesgeschiedenis.' Over Never Let Me Go schreef Bas Heijne: `Zo goed als Ishiguro is in het uitwerken van illusies [...], zo onbeholpen is hij wanneer het erom gaat zijn verhaal een overtuigend raamwerk te geven.'

www.nrc.nl: recensies van Barnes, Barry, Ishiguro en Ali Smith