Powell: mijn rol bij VN pijnlijk

Colin Powell noemt het ,,een smet'' op zijn blazoen, zijn toespraak in de Veiligheidsraad, waarin hij gedetailleerde informatie presenteerde over Iraks massavernietigingswapens die niet bleken te bestaan. De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken zegt dat vandaag in een interview met de Amerikaanse zender ABC.

,,Het is een smet. Ik ben degene die het aan de wereld heeft gepresenteerd en zo zal ik altijd te boek blijven staan. Het was pijnlijk. Het is nog altijd pijnlijk'', zegt Powell.

Powell hield op 5 februari 2003 een presentatie voor de VN-Veiligheidsraad waarin hij, gebruikmakend van satellietfoto's, aantoonde waar in Irak de verboden wapens waren opgeslagen. Mede op basis hiervan besloot de Amerikaanse regering – gesteund door onder andere de Britten – Irak binnen te vallen. De wapens zijn nooit aangetroffen.

De oud-minister zegt dat hij zich destijds baseerde op informatie die hij had ontvangen van de CIA. George Tenet, destijds CIA-directeur, ,,was er van overtuigd dat wat hij me gaf accuraat was'', aldus Powell in het interview. ,,Maar de inlichtingendienst werkte niet goed.''

,,Er waren verschillende mensen binnen het inlichtingenapparaat die op dat moment wisten dat niet alle bronnen goed waren en dat er niet op vertrouwd kon worden. Ze hebben dat niet gezegd. Dat heeft me kapotgemaakt.'' Op de vraag hoe Powell zich voelde toen hij zich realiseerde dat hij zich had laten misleiden, was hij kort: ,,Verschrikkelijk.''