Petacchi is weer de snelste in Vuelta

Ogenschijnlijk zonder noemenswaardige krachtsinspanning sprintte Alessandro Petacchi gisteren naar zijn vierde dagzege in de Ronde van Spanje. Aan het slot van de twaalfde etappe van Logrono naar Burgos liet de Italiaan met de wereldkampioenschappen in aantocht nogmaals zien wie op dit moment de allersnelste sprinter van het peloton is.

De Duitser Erik Zabel (tweede) en Italiaan Marco Zanotti (derde) konden Petacchi slechts volgen. Al ver voor de eindstreep beseften ze dat de hoogste plaats op het erepodium opnieuw vergeven was aan de Italiaan. De winnaar boekte zijn zestiende ritzege in de Ronde van Spanje. Het was zijn 39e overwinning in een grote ronde.

Denis Mentsjov kwam in de twaalfde etappe over ruim 130 kilometer niet in de problemen. De Russische lijstaanvoerder van de Rabobank-ploeg finishte keurig in het peloton en vernam dat zijn grootste concurrent voor de eindzege een aanzienlijk minder gelukkige dag beleefde.

Roberto Heras was betrokken bij een grote valpartij. Tientallen renners kwamen zo'n veertig kilometer voor de eindstreep ten val. Heras blesseerde zijn knie maar sloot uiteindelijk op tijd bij het peloton aan. ,,Heras heeft een diepe wond bij zijn knie maar verschijnt gewoon aan de start voor de dertiende etappe'', aldus de arts van de nummer twee in het klassement.

Jacob Piil bleef na de valpartij op het asfalt liggen. De Deen bewoog niet meer en werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd. Bij Piil werd een hersenschudding geconstateerd.

Mentsjov behoudt een voorsprong van 47 seconden op de Spaanse nummer twee Heras. Nummer drie Mancebo, ook uit Spanje, heeft een achterstand van 1.53 seconden op de drager van de gouden leiderstrui.

Koos Moerenhout blijft de beste Nederlander in de Ronde van Spanje. Hij bekleedt de 29ste positie in het klassement.