Patronaat Haarlem geopend door luid dEUS

,,We zijn zeer vereerd dat we deze keet mogen openen'', zei zanger Tom Barman van de Belgische rockgroep dEUS bij de vuurdoop van het hernieuwde Patronaat in Haarlem. Die `keet' werd in twee jaar opgetrokken, kostte 11 miljoen euro en herbergt 950 toeschouwers, naast 250 man in de kleine zaal. Architect Paul Diederen streefde naar ontrafeling van het mysterie van het backstage-gebeuren, vandaar de open structuur met veel glas en een zichtbare losruimte. Bands kunnen overdag de achteringang gebruiken om uit te laden en rijden 's nachts aan de voorkant naar buiten, zodat de buurt geen lawaaioverlast heeft.

Het Patronaat heeft de functionaliteit van andere nieuwe popzalen als het Tilburgse 013, maar oogt vriendelijker door het vele hout en het wulpse rood in het interieur. In een doos-in-doosconstructie rust de grote zaal op enorme stalen veren, terwijl de geluidsisolatie binnen wordt gewaarborgd door absorberende wanden en een vloer van gerecycled pvc dat dezelfde dempende werking heeft als hout, maar dat volgens de architect ook hufterproof is.

Als try-out voor de komende tournee speelde dEUS voor een volle zaal, die weinig bewegingsruimte liet op de dansvloer maar waar op het balkon nog volop armslag en zuurstof voorhanden waren, als je eenmaal een biertje bij de veel te drukke bars had bemachtigd. Dat het langverwachte album Pocket Revolution een tamelijk beheerst dEUS laat horen, viel in de onberispelijke akoestiek van het nieuwe Patronaat nog nauwelijks te horen. Met gitarist Mauro Pawlowski schiepen Tom Barman en zijn brave Belgen vooral een ondoordringbare muur van monotoon gitaarlawaai, die het publiek met stomheid sloeg en die weinig voetjes van de vloer bracht.

Na afloop bleek de zaal shockproof en kon dEUS zich opmaken voor een hopelijk minder bot radio-optreden zondag in Amsterdam. Het Patronaat verwacht dit weekend meteen enkele malen een volle bak, onder meer bij DJ Dave Clarke vanavond en het Servische zigeunerorkest van trompettist Boban Markovic op zondag.

Concert: dEUS. Gehoord: 8/9 Patronaat, Haarlem.

    • Jan Vollaard