`Met xtc dicteert je hart de maat'

Op Mellow Moods, het dinsdagse housefeest in Den Haag, komen ,,de echte liefhebbers''. Over hun drugsgebruik lopen de meningen uiteen. ,,Op een feest als dit gebruik je een pilletje.''

De rust in Club OneFour aan de Prinsegracht in Den Haag staat in schril contrast met de nog altijd volle terrasjes van de nabijgelegen Grote Markt. Het is elf uur op een zoele zomeravond. De barman in OneFour keuvelt wat, enkele mensen drinken een biertje. De dj draait, maar je kunt elkaar nog verstaan. Het is dinsdagavond, Mellow Moods is begonnen.

Twaalf jaar geleden begon Coen Bom (37) met een houseavond op een dag die ,,over'' was in het Haagse uitgaansleven, de dinsdag. Het feest, Mellow Moods, is een traditie geworden. Grote namen als dj Erick E en Miss Monica zijn ,,vrienden van de club'' en draaien er voor een schijntje, waardoor de entreeprijs tot twee euro beperkt kan blijven.

Het feest onttrekt zich aan de malaise waarin de housemuziek verkeert. Volgens Bom weten nog altijd 300 tot 400 mensen iedere week de weg naar Mellow Moods te vinden. Zij luisteren naar mellow, de `softe' housevariant met ongeveer 130 tot 140 beats per minuut. ,,Het is een feest voor de liefhebber'', zegt Bom.

Barman Theo van de Berkt (25) noemt Mellow Moods ,,een feestje voor de mensen die de dinsdagdip willen wegfeesten''. Dat is een verwijzing naar xtc-gebruik in het weekend: het pilletje staat bekend om de sombere stemming die het na een dag of twee veroorzaakt. Ervaringsdeskundige Van de Berkt: ,,Daar word je enorm depressief van.''

Gaat dat wegfeesten ook gepaard met drugsgebruik? Volgens organisator Coen Bom wordt er ,,af en toe'' wel eens een xtc-pilletje geslikt op Mellow Moods. Van de Berkt ziet ,,vooral xtc, nederwiet en hasj'' voorbijkomen. Hij schat dat 10 tot 15 procent van de bezoekers drugs gebruikt. ,,Ze gaan niet helemaal los, de meesten moeten de dag erna toch weer werken.''

Rond middernacht stroomt Club OneFour als bij toverslag vol. Een van de dj's van vandaag, Lucien Foort, voelt dat onmiddellijk aan. Hij voert het volume op. De barlui beginnen mee te bewegen op de muziek. Coen Bom houdt koortsachtig overleg of de eerste verdieping al open moet. Een kwartier later kunnen bezoekers ook boven terecht. Beneden wordt enthousiast gedanst, boven wordt gechilld. Op beide etages draait een mellow-dj.

Een van de chillende mensen is een 25-jarige studente van de kunstacademie in Den Haag, die niet met haar naam in de krant wil. Zij denkt dat Bom en Van de Berkt het drugsgebruik op Mellow Moods te laag schatten. ,,Op feesten worden altijd veel drugs gebruikt.'' Alleen het soort drug verschilt per feest, zegt ze. ,,Op een feest als dit gebruik je een pilletje. Op een festival blowen mensen zich suf.''

Het precieze aantal drugsgebruikers op Mellow Moods blijft in het midden. Toch zegt zowel de barman als de studente ,,onmiddellijk'' te zien of iemand xtc of cocaïne gebruikt.

Van de Berkt herkent zowel het gebruik van xtc als van cocaïne ,,aan de ogen''. Cocaïnegebruikers kijken agressief, xtc-gebruikers hebben grote ogen, aldus de barman. ,,Bovendien krijg je van xtc een droge tong. Gebruikers sabbelen aan hun gehemelte. Ze bestellen veel Spa Blauw en af en toe een biertje voor de afkoeling. Ze doen kledingstukken uit, gaan onder de airco staan.''

De kunstacademiestudente kan het weten. Hoewel ze vanavond alleen alcohol drinkt, heeft ze naar eigen zeggen geëxperimenteerd met alle drugs. Ook met xtc, hoewel ze er niet van houdt. Ze wordt er ,,naar en sloom'' van. ,,Soms gebruik ik een beetje speed of cocaïne, om wakker te blijven. Niet om helemaal uit m'n panty te gaan, maar alleen om de avond wat te rekken.''

Van de Berkt noemt xtc ,,een softdrug''. Je wordt er vrolijk, vrij en verliefd van, aldus de barman. ,,Ideaal voor mellow. Van cocaïne word je fel en agressief, dat past niet bij deze muziek.''

Van de Berkt, die ,,nooit'' drugs gebruikt als hij werkt, vindt xtc en house onlosmakelijk verbonden. ,,Housemuziek voelt als een hartslag. Door xtc voel je je één met de muziek. Je hart dicteert de maat.'' Niet iedereen deelt die mening. Feestganger Remco Seitzinger (20): ,,Ik gebruik geen drugs, ik rook niet en ik drink niet. Ik heb het niet nodig voor een leuk feestje.''

Organisator Bom heeft weinig moeite met xtc-gebruikers. Hij stoort zich meer aan jonge bezoekers die al ,,zo'n zes, zeven drankjes'' op hebben voordat ze de club binnenkomen. Die veroorzaken volgens de organisator veel meer overlast. ,,Ik heb liever xtc-gebruikers dan dronken mensen op mijn dansvloer.''

    • Derk Walters