Inwoners geboeid afgevoerd

De politie in New Orleans is gisteren begonnen met het gebruik van geweld tegen inwoners die de stad weigeren te verlaten.

De Amerikaanse president, George Bush, heeft vrijdag 16 september uitgeroepen tot dag van gebed en herdenking van de slachtoffers van orkaan Katrina.

Het officiële dodental is gisteren gestegen tot 334. Maar gevreesd wordt dat reddingswerkers op veel meer doden zullen stuiten als het water zakt. Alleen al in New Orleans liggen 25.000 lijkzakken klaar.

De politiechef van New Orleans, Eddy Compass, beloofde gisteren dat er zachtzinnig zou worden opgetreden tegen bewoners die niet willen vertrekken. ,,We zullen een minimum aan geweld gebruiken.'' Veel achterblijvers vertrokken gisteren alsnog vrijwillig, nadat de burgemeester opdracht had gegeven tot gedwongen evacuatie in verband met de gevaarlijke gezondheidssituatie in de stad. Maar op een aantal plaatsen stuitte de politie op fel verzet. Volgens overheidsvertegenwoordigers moesten sommige onwillige inwoners geboeid worden afgevoerd.

Congres en Senaat hebben gisteren ingestemd met het verzoek van president Bush om nog eens 51,8 miljard dollar uit te trekken voor noodhulp, nadat eerder al 10,5 miljard dollar was toegekend. Het geld zal vooral worden gebruikt voor drinkwatervoorziening, medische hulp en reddingsoperaties. Bush kondigde aan dat hij bij het Congres en de Senaat zou terugkomen met aanvullende verzoeken.

De president heeft aannemers die betrokken zijn bij de wederopbouw van het getroffen gebied gisteren toestemming gegeven om werknemers minder dan het minimumloon te betalen. Volgens Bush is dat verantwoord in verband met de nationale noodtoestand. Vakbonden en Democratische politici hebben daar verontwaardigd op gereageerd.

Amerikaanse burgers hebben tot nu toe 587 miljoen dollar gedoneerd voor de slachtoffers van Katrina. Vanavond is er een speciale nationale tv-actie om meer geld in te zamelen. Beelden van het concert zullen ook in 95 andere landen zijn te zien.

Nieuwe opiniepeilingen lieten gisteren zien dat 67 procent van de Amerikanen niet tevreden is met de manier waarop Bush de nasleep van orkaan Katrina heeft aangepakt. Maar 28 procent vindt dat de president alles heeft gedaan wat in zijn vermogen lag. Voor het eerst sinds de aanslagen van 11 september wil een meerderheid van de Amerikaanse bevolking dat Bush zich op de binnenlandse politiek concentreert in plaats van op de oorlog tegen terreur.

De Amerikaanse vice-president, Dick Cheney, heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan de getroffen kust onderstreept dat de hulpoperatie volledig op stoom is en dat er vooruitgang wordt geboekt. Na gesprekken met lokale hulpverleners in Gulfport werd hij uitgejouwd. Volgens Amerikaanse media is Cheney door Bush naar het rampgebied gestuurd als onderdeel van een pr-offensief van het Witte Huis.