Hemelse fluittonen

Er zijn vele manieren om het geluid te omschrijven dat bij een stevige noordwestenwind ontstaat op het dak van de wolkenkrabber Prinsenhof en vervolgens op een deel van de Haagse wijk Bezuidenhout neerdaalt.

,,Het lijkt op een windorgel'', zegt J. Gerritsen, bewoner van de Schenkkade. Hij staat in zijn voortuin en wijst naar het dak van een van de torens van de Prinsenhof, een ruim honderd meter hoog gebouw in het Beatrixkwartier op korte afstand van zijn huis. Even later zegt hij: ,,Het is alsof iemand blokfluitles neemt en tegen wie je zou willen zeggen: ga iets anders doen.''

Werknemers van garagebedrijf US-Car Center, pal tegenover de toren, hangen onder een auto en spreken kortweg van ,,een teringherrie''. Roel Huysmans, voorzitter van de werkgroep Bezuidenhout-Midden, heeft het geluid opgenomen op een videoband. Huysmans: ,,Het is alsof je over de rand van een fles blaast.''

De meest gehoorde kwalificatie van het gefluit onder omwonenden is ,,irritant''. Huysmans slaapt er slecht van, net als andere buurtbewoners, en wil dat er zo snel mogelijk een einde aan komt. Bewoner Gerritsen vindt dat zijn leefgenot is aangetast.

Raadslid Jeannette Doll (CDA) woont ook in de wijk en heeft het Haagse college vragen gesteld. Doll: ,,Het zou goed zijn als de gemeente samen met de bouwer tot een oplossing komt. We krijgen in Den Haag nog veel hoogbouw, dus misschien moeten we vooraf niet alleen een onderzoek naar windhinder en hoeveelheid zon voor omwonenden verplicht stellen, maar ook naar mogelijke geluidsoverlast.''

De Prinsenhof is een gebouwencomplex met een hotel, winkels, kantoren en appartementen waar het volgens de folders ,,heerlijk wonen en werken'' is, mede dankzij drie grote binnentuinen. Het gebouw is ontworpen door de architecten Kees Rijnboutt, Rob Ligtvoet en Hans van Beek. Het geluid is vermoedelijk afkomstig van de ,,architectonische top'' van het gebouw. Op de hoogste torens staan twee pylonen die bij wind vermoedelijk als een muziekinstrument werken. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze veronderstelling juist is.

De gemeente is al eens de wijk ingetrokken, maar heeft toen niets gehoord. Ook de ontwikkelaar van het gebouw, BPF Bouwinvest, is niet zeker van de oorzaak. ,,We kennen de klachten. De directie is al eens het dak op gegaan en heeft niets kunnen ontdekken. Het kan ook iets te maken hebben met de bouwkranen'', aldus een woordvoerder. Bureau Peutz in Delft gaat een onderzoek instellen.

Het is de tweede keer dat fluittonen over Den Haag gaan. Eerder gebeurde dat na de bouw van de Hoftoren, naast het Centraal Station. Oorzaak was een rooster op het dak, dat nu is voorzien van spoilers. In het algemeen, zeggen de bewoners van Bezuidenhout, hebben zij veel te stellen met de voortdurende bouwactiviteiten. Voorzitter Koos van der Veen van de Stichting Wijkberaad Bezuidenhout: ,,Eigenlijk zitten we al sinds het bombardement op 3 maart 1945 in de ellende.''

    • Arjen Schreuder