Geen verkering!

Op nummer 9 van de Top-50 staat deze week r&b-zanger Brace met zijn nummer Hartendief. Brace, die eigenlijk Rachid MacDonald heet, is een zondagskind. Hij is knap, kan mooi zingen en heeft nu al zijn vierde liedje in onze hitparade. En hij is nog maar negentien – sinds vorige maand.

Vandaar waarschijnlijk dat Brace geen vaste vriendin wil. Daar gaat dit liedje over. Hij krijgt veel meisjes achter zich aan, onze Brace. Waarom? Omdat hij een stem heeft die als honing in je oren druipt. Daar vallen meisjes blijkbaar op.

Maar behalve dat hij misschien nog te jong is voor vaste verkering heeft Brace er ook geen hoge pet van op: `Ik ben liever alleen en zonder shit/ dan dat ik nu al met die hoofdpijn zit.' Dus als hij van zijn `matties' (maten) hoort dat een `chick' (meisje) verkering met hem wil, waarschuwt hij haar met zijn lied. Hij zingt: `Word nou niet verliefd/ want ik doe je hart liever geen pijn (...) Ik ben een hartendief/ we kunnen chillen maar daar blijft het bij.'

Het is ongewoon dat een r&b-zanger zo eerlijk is. R&b-zangers staan erom bekend dat ze ongelooflijk kunnen slijmen. Ze zingen altijd iets als `Ik hou van jou en blijf je trouw.' Ze zullen niet snel zeggen `Oké voor een nacht ben je mijn meisje, maar morgen zoek ik weer een ander.'

Brace dus wel.

Om het allemaal nog duidelijker te maken heeft hij Ali B. om een rap gevraagd. Ali, die Brace allang kent, weet ook: meisje, pas op! Brace heeft iedere dag een ander, en gaat daar voorlopig nog wel mee door. Dus kijk hem maar niet in zijn ogen, want: `voor je het weet is je string al in de fik gevlogen.'

En Brace zelf zingt: `Word nou niet verliefd/ ik ben voorlopig liever vogelvrij.' De meeste mensen zouden hier zeggen `ik ben liever vrij'. Het is grappig dat Brace `vogelvrij' zingt. Vogelvrij ben je als iedereen op je mag schieten. Zou hij hier misschien de pijlen van Cupido bedoelen? Dan heeft `Hartendief' een dubbele boodschap: hij wil beschoten worden met liefdespijlen.

Want Brace praat wel stoer, maar hij wíl juist verliefd worden.

    • Hester Carvalho