Geen goud De Lima

Het Internationaal Sportgerechtshof (CAS) in Lausanne heeft de claim van marathonloper Vanderlei de Lima op olympisch goud afgewezen. De Braziliaan wilde met terugwerkende kracht als tweede olympisch kampioen worden uitgeroepen wegens organisatorische missers tijdens de olympische marathon vorig jaar in Athene. Het CAS verklaarde de zaak van De Lima wegens procedurefouten echter niet ontvankelijk.

De Braziliaan lag na ruim 36 kilometer aan kop van de olympische marathon toen hij door een regilieuze fanaticus, een Ierse ex-priester, van het parkoers werd geduwd. De 35-jarige duurloper verloor door het geruchtmakende incident ruim 15 seconden. Hij kwam uiteindelijk als derde over de finish, achter kampioen Baldini (Ita) en Keflezighi (VS).

Volgens De Lima had de organisatie de veiligheid van de atleten onvoldoende gewaarborgd. Het CAS wilde en kon zich daarover niet uitspreken. De Lima had volgens het Sporttribunaal bij de internationale atletiekfederatie IAAF een klacht tegen de uitslag van de marathon moeten indienen. Dan had hij wellicht bij het CAS kans gemaakt op een positief vonnis. Nu kan de Braziliaan zijn zaak niet meer opnieuw aankaarten en is de einduitslag van de marathon definitief.