Gebutste Fazio gaat toch maar niet naar Manchester

Het had vandaag hét plaatje uit Manchester moeten worden: de door iedereen met de nek aangekeken Italiaanse bankpresident Antonio Fazio die zijn opwachting kwam maken bij zijn Europese collega-bankpresidenten en de ministers van Financiën uit de EU.

Dit gezelschap houdt vandaag en morgen in de Noord-Engelse stad zijn halfjaarlijkse informele bijeenkomst om in ontspannen sfeer – want informeel – de toestand in de wereld te bespreken. Maar het treffen dreigde volledig gedomineerd te gaan worden door de kwestie Fazio oftewel de man die niet wil vertrekken.

Diverse leden uit het Italiaanse kabinet hebben Fazio de afgelopen tijd te verstaan gegeven dat hij dient op te stappen. Hij heeft zich volgens hen volstrekt ongeloofwaardig gemaakt in de strijd om de overname van de bank Antonveneta waarbij hij tegen alle regels in de Banca Popolare Italiana zou hebben bevoordeeld. Hierdoor viste de Nederlandse bank ABN Amro die ook interesse had in Antonveneta achter het net. De verhoudingen tussen Fazio en de Italiaanse minister van Economische Zaken Domenico Siniscalco waren inmiddels zo slecht dat de Italiaanse delegatie met twee vliegtuigen naar Manchester zou komen.

Ondertussen deden in de internationale pers geruchten de ronde dat ook de Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm de informele bijeenkomst wilde aangrijpen om het geval Fazio met het gezelschap te bespreken. Iets dat in Den Haag overigens stevig werd ontkend, hoewel men zich wel weer kon voorstellen dat het een typisch onderwerp voor de wandelgangen was. En dan was er ook nog de zakenkrant The Wall Street Journal Europe die gisteren in een commentaar het vuurtje oppookte door te stellen dat het een raadsel was wat Fazio in Manchester kwam doen.

Maar gisteren aan het eind van de middag werd toch weer alles anders. Vanuit Italië kwam het bericht dat de gebutste Fazio had besloten alsnog in Italië te blijven. Hij wilde de bijeenkomst van de ministers niet belasten met interne strubbelingen. Kortom, geen geforceerde handdrukken of ijzige dan wel wegkijkende gezichten. Zonder het Italiaanse drama worden het hele gewone plaatjes uit Manchester.