Eis van oppositie Egypte afgewezen

In Egypte heeft de centrale kiescommissie gisteren een verzoek van een oppositiekandidaat afgewezen om de presidentsverkiezingen van deze week te annuleren en ze opnieuw te houden. Volgens de oppositie is op grote schaal gefraudeerd.

De uitslag van de verkiezingen wordt vandaag of morgen bekendgemaakt. Onofficieel is in Kairo gezegd dat president Hosni Mubarak, die Egypte al 24 jaar regeert, 72 procent van de tot nu toe getelde stemmen heeft gekregen. Op de tweede plaats zou met 12 procent van de stemmen Ayman Nour liggen, de leider van de oppositionele Ghad (Morgen) partij. De presidentsverkiezingen zijn de eerste in Egypte waarbij meer dan één kandidaat was toegelaten.

Het was gisteren Ayman Nour die de centrale kiescommissie verzocht om een herhaling van de verkiezingen. Hij voegde daaraan toe naar de rechter te stappen als zijn verzoek zou worden afgewezen – hetgeen prompt gebeurde.

De oppositie en waarnemers van non-gouvernementele organisaties hebben melding gemaakt van intimidatie van kiezers, van het ontbreken van onafwasbare inkt en van gevallen waarin kiezers meer dan een stem uitbrachten. Op het platteland is gezien hoe kiezers per bus naar het stembureau werden gebracht, waar ze instructies kregen om op president Mubarak te stemmen.

De Amerikaanse regering heeft in een reactie op de verkiezingen in Egypte erkend dat er tekortkomingen waren. Maar een Amerikaanse woordvoerder zei dat het gegeven dat er voor het eerst sprake was van verkiezingen met tegenkandidaten Washington met vertrouwen doet uitzien naar de parlementsverkiezingen van komende herfst in Egypte.