`Eindelijk' een WK-medaille judoka Zwiers

Na vier vijfde plaatsen heeft judoka Claudia Zwiers toegeslagen op een wereldtitelstrijd. In de klasse tot 78 kilo won zij gisteren brons bij het WK in Kairo. Zwaargewicht Carola Uilenhoed verloor haar partij om het brons.

De 31-jarige Zwiers had in 1996 een Europese titel behaald en een bronzen olympische medaille, maar op het WK was zij nooit succesvol. ,,Nu is de cirkel rond'', zei ze gisteren. ,,Dit was het enige wat nog ontbrak. Geweldig. Ik ben vandaag met een goed gevoel de mat opgestapt. Ik dacht van: Ik ga die stomme wijven er allemaal afgooien.'' Zij won gisteren brons ten koste van de Oostenrijkse Marianne Morawek.

Het zou een fraai afscheid zijn geweest voor Zwiers, ware het niet dat ze recent terugkwam op haar beslissing na dit WK te stoppen. In elk geval de Europese titelstrijd, volgend jaar in Finland, wil ze nog meemaken. ,,Dan kijk ik wel verder. Als jongeren klaar staan om het over te nemen, vind ik het goed. Voorlopig is het echter nog niet zo ver.''

Zwiers bewees dit seizoen nog moeiteloos met de internationale top mee te kunnen. In Ahoy' had ze eerder dit jaar bij het EK kans op een bronzen medaille, maar een armblessure gooide roet in eten. ,,Dat heeft me een groot deel van de voorbereiding op dit toernooi gekost. Toch was ik er klaar voor.''

Inmiddels zegt Zwiers, moeder van een dochter, wat ontspannender tegen de sport aan te kijken. ,,Misschien ben ik wat minder gefocesed dan vroeger. Waarschijnlijk helpt dat. Ik geniet meer van de dingen die om me heen gebeuren, van de plekken waar ik kom. Mede daarom heb ik het op de wedstrijden enorm naar m'n zin. Daardoor stapte ik vanochtend ook zeer ontspannen de mat op.''

Carola Uilenhoed volgde lang in het spoor van Zwiers. De 20-jarige WK-debutante bracht het ook tot de partij om de derde plaats, maar verloor daarin van de Française Anne-Sophie Mondiere. Toch kon de zwaargewicht terugzien op een goed toernooi, waarin ze waar mogelijk aanvallend judo liet zien.

De judokampioenschappen verliepen dramatisch voor de gebroeders Van der Geest. Elco, groots in vorm, moest geblesseerd opgeven. Dennis, alles behalve fit aan de start gekomen, werd roemloos uitgeschakeld.

Voor Elco (26) lijkt het leed het grootst. Evenals op het EK, eerder dit jaar in eigen land, raakte hij fors geblesseerd aan de linkerknie. Gekoppeld aan fors letsel aan de hamstring van datzelfde been lijkt zijn loopbaan in gevaar. ,,Maar aan stoppen wil ik voorlopig niet denken. Eens moet toch mijn dag komen. Ik weet dat ik het in me heb om nog een medaille te winnen op een groot kampioenschap. Als het lichaam nu maar eens meewerkt.''

Bij Dennis van der Geest zat de loting niet mee. Hij ontmoette al in de eerste ronde de Japanner Muneta. Het was een herhaling van de finale van twee jaar geleden. Van der Geest, bij de WK van Osaka 2003 goed voor zilver, ging ook nu onderuit. ,,Eerlijk gezegd geloofde ik er ook niet zo in.'' De herkansing werd dan ook niks.

Een week geleden nog was Dennis van plan helemaal niet te gaan. ,,Door die liesblessure heb ik al maanden geen specifieke judo-training kunnen doen. Maar ik wilde ook niet zo maar wegblijven. Hoe vaak krijg je nu de kans op een WK uit te komen? Maar achteraf is het allemaal niet zo zinvol geweest.''