Donner laakt rol media in zaak-Nienke

Minister Donner (Justitie, CDA) vindt dat de media het imago van het openbaar ministerie beschadigen.

In het onderzoek naar de Schiedamse Parkmoord zijn volgens hem wel fouten gemaakt ,,die nu worden onderzocht''. De bewindsman gaat er echter nog steeds van uit dat het OM niet opzettelijk informatie heeft achtergehouden.

In het Britse Newcastle zei Donner gisteren dat hij zich ,,grote zorgen'' maakt over de mediadruk op het openbaar ministerie in de zaak-Nienke. Onder de grote druk worden er uitspraken gedaan die het openbaar ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) schade berokkenen, vindt hij. Dat zijn organisaties ,,waar we nog lange tijd verder mee moeten'', aldus Donner na afloop van beraad met de Europese ministers van Justitie. Hij hekelde de `Farizeeërachtige' berichtgeving.

Dat er fouten zijn gemaakt in de zaak-Nienke ontkent Donner niet. ,,Dat was voor mij en het college van procureurs-generaal aanleiding om uit te zoeken wat er is gebeurd.'' Maar Donner weerspreekt dat de uitleg van de voorzitter van het college van pg's Harm Brouwer, in strijd is met de brief die hij heeft geschreven aan de hoofdofficieren van justitie. ,,Het kan zijn dat er twijfels zijn weggedrukt in het onderzoek. Maar dat betekent nog niet dat er opzettelijk informatie is achtergehouden.''

Donner sluit niet uit dat ook de fouten die in het onderzoek zijn gemaakt, het gevolg zijn van de grote druk van de media. ,,Er worden dan mogelijk besluiten genomen die in alle rust genomen hadden moeten worden genomen.'' Donner zei, desgevraagd, dat hij een klacht over de berichtgeving van de actualiteitenrubriek Netwerk, `in overweging zou nemen'. Het zou hier gaan om foutieve berichtgeving.

Inhoudelijk wacht Donner verder het rapport van het openbaar ministerie af. ,,Dat probeer ik zo snel mogelijk op het ministerie te krijgen. Dan spreek ik mijn oordeel uit.'' Als daaruit blijkt dat er onaanvaardbare fouten zijn gemaakt, neemt Donner daarvoor de politieke verantwoordelijkheid. ,,De minister is altijd verantwoordelijk voor het OM.'' Tegelijkertijd, zei Donner, was hij, noch Brouwer in functie toen die fouten zouden zijn gemaakt.

De vraag of er al dan niet bewust informatie is achtergehouden, moet blijken uit het rapport over het onderzoek naar de fouten die door politie en justitie zijn gemaakt in de zaak-Nienke. Brouwer verwees eerder naar het NFI, die niet alle beschikbare informatie zou hebben doorgegeven aan het OM. De regels over de kennisoverdracht tussen het NFI en het OM stellen dat `de resultaten van het NFI-onderzoek en de interpretatie worden vastgelegd in een rapport'.